Suomeen saapuu maanantaina matalapaineen keskus, jonka odotetaan aiheuttavan kovia myräköitä.

”Erityisesti Länsi- ja Pohjois-Suomessa kannattaa siis varautua, lähinnä mm. kiinnittää tuulessa helposti liikkeelle lähtevät asiat pihoilta. Myräkkä on nopeasti ohi, mutta sen tulo huomisaamuna saattaa yllättää nopeudellaan”, Forecan meteorologi Joanna Rinne kirjoittaa blogissaan.

Hän sanoo, ettei matalapaine aiheuta kovaa keskituulta, vaan mahdolliset tuhot tulevat aiheutumaan puuskista, jotka ovat huomattavasti keskituulta voimakkaampia

”Huominen matalapaineen keskus on luonteeltaan hyvin arvaamaton, kuten aina nopeasti syntyvät, nopealiikkeiset ja mahdollisesti hyvin energiset matalan keskukset. Voimakkaan tuulen alue on melko nopealiikkeinen ja siksi yhdessä paikassa lyhtyaikainen, mutta se tarkoittaa myös, että kovat tuulenpuuskat voivat tulla ns. takavasemmalta eli melko yllättäen. Kovia puuskia voi myös tulla syvemmällä mantereen puolella kuin yleensä tuulisissa tilanteissa, aivan maan keskiosassa asti.”

Matalapaine tuo Suomeen myös sateita. Kovimmat sateet tulevat Rinteen mukaan Pohjanlahdella, jossa vettä saattaa huomispäivän kuluessa tulla noin 30 mm. Maan länsi- ja pohjoisosassa sateita tulee myös, mutta sadelukemat ovat 10-20 mm tasolla. Paikallisesti kuuroluonteisissa sateissa voi tulla vettä enemmänkin, mutta nämä sademäärät pysyvät pienellä alueella.