Forecan meteorologi Markus Mäntykannas kuvailee Euroopan keskuksen (ECMWF) kuukausiennustetta ”tyrmääväksi”.

”Uusin kuukausiennuste ei taaskaan lupaa hyvää: sen perusteella talvi on jo taputeltu. Eurooppaan ennustetaan seuraaville viikoille vahvaa ilmanpainejakaumaa, jossa Atlantilla ja Jäämerellä kulkee voimakkaita matalapaineita ja Länsi-Euroopassa on tavanomaista korkeampi ilmanpaine. Tämä on paras (pahin) mahdollinen talvenkarkoittaja-asetelma. Jos ennuste toteutuu, maan etelä- ja keskiosassa on jo alkanut lähtölaskenta kevääseen”, hän kirjoittaa Forecan blogissa.

Mäntykannas sanoo, että sekä lyhyen että pitkän ajan ennusteet ovat nyt yksimielisiä siitä, että sää jatkuu lähiaikoinakin Suomessa tavanomaista lämpimämpänä ja nopeasti vaihtelevana.

”Ei ole syytä olettaa, että talvi enää tällä erää kunnolla pääsisi alkamaan etelässä”, hän kommentoi.

Lue myös:

Tähän viittaavat meteorologin mukaan esimerkiksi erittäin vähäinen lumipeite Etelä- ja Länsi-Suomessa ja olematon jääpeite Itämerellä. Lisäksi Mäntykannas nostaa esiin laaja-alaisen arktisen jääpeitteen.

”Päinvastoin kuin Suomessa, pohjoisen napa-alueen jääpeite on tänä talvena päässyt kasvamaan harvinaisen laajaksi tiiviin polaaripyörteen vuoksi. Kylmät arktiset ilmamassat ovat pysyneet tiiviissä paketissa pohjoisen napa-alueen ympärillä, jolloin merijään pinta-ala on elpynyt aikaisempia vuosia suuremmaksi.

Pohjoinen napa-alue saattaakin laaja-alaisen jääpeitteensä vuoksi pysyä pitkälle kevääseen saakka hyvin kylmänä, jolloin meidän leveysasteita yläilmakehässä kiertävällä polaaripyörteelläkin on edellytyksiä pysyä vahvana. Mitä pidempään pohjoisen napa-alueen ja eteläisempien leveysasteiden väliset lämpötilaerot pysyvät suurina, sitä todennäköisemmin polaaripyörrekin on hengissä. Tämä voi puolestaan ylläpitää meillä lämpimiä länsivirtauksia ja föhn-ilmiön esiintymistä, jotka edesauttavat aikaisen kevään saapumista.”

Lue seuraavaksi: