Forecan meteorologi Markus Mäntykangas kertoo menneensä sanattomaksi silmäillessään pitkän ajan sääennustetta. Mäntykangas kertoo asiasta Forecan blogissa.

Heinäkuu on ollut viileä ja ero on suuri verrattuna viime vuoden kesän pitkään hellejaksoon.

Tällä viikolla Forecan mukaan helle ainakin yrittää tulla Suomeen loppuviikolla.

LUE MYÖS: Suomalaiskauppa ehdolla maailman parhaaksi – ”Uskomaton tunne”

Mäntykangas kuitenkin kirjoittaa, että ”ilmakehä [on] nyt kaoottisessa tilassa” ja että nyt alkaneen viikon jälkeen kuukausiennuste vetää hänet sanattomaksi.

”Varsinkin Pohjois-Euroopan yltä haalenevat niin sade- kuin lämpötilapoikkeamatkin eli sää näyttää jopa harvinaisen tavanomaiselta (jos näin voi asian ilmaista). Yleensä tällaiset muutokset kuukausiennusteissa kielivät sään erittäin vaikeasta ennustettavuudesta ja siitä, että ilmakehä on menossa Euroopan yllä kaoottiseen tilaan. Vielä eilen esimerkiksi amerikkalainen säämalli, GFS, oli tuomassa Suomen ylle heinäkuun jälkimmäiselle puoliskolle helleaaltoa ja korkeapainetta, mutta nyt tilanne onkin jo muuttunut epävakaisempaan suuntaan. Myös eurooppalainen säämalli on tällä hetkellä ailahteleva pitkän linjan sään kehityksestä. Heinäkuun lopun osalta kaikki vaihtoehdot ovat siis vielä auki ja sään ennustettavuus tulee olemaan hyvin hankalaa – odotellaan ja ihmetellään”, hän kirjoittaa.

LUE MYÖS: Selvitys: Alkoholilain vaikutukset odotettua vähäisempiä – helle lisäsi oluen myyntiä enemmän kuin lakimuutos