Metsäteollisuus ry tuomitsee ammattiliittojen poliittiset lakot, jotka ensi viikolla rankaisevat etenkin metsäteollisuuden yrityksiä . Työnantajajärjestö katsoo, että nyt on tullut aika rajoittaa poliittisia lakkoja.

Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ilmoittivat tänään jatkavansa ja laajentavansa poliittisia työtaistelutoimiaan. Ensi viikon kolmipäiväinen lakko ”kohdistuu lähes yksinomaan metsäteollisuuden yrityksiin”, Metsäteollisuus ry huomauttaa. Lisäksi Ammattiliitto Pro ilmoitti paperiteollisuuden toimihenkilöiden kolmiviikkoisesta ylityökiellosta.

Ammattiliitot protestoivat poliittisilla lakoillaan maan hallituksen lakihanketta.

”Metsäteollisuus on täysin kiistan ulkopuolinen, mutta maksaa lakkojen laskut. Ammattiliittojen toiminta on vastuutonta, ja nyt on aika rajoittaa poliittisia lakkoja”, sanoo Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Nina Pärssinen tiedotteessa.

Lue lisää: Tuplalakko iskee voimalla samoihin yrityksiin – ”Aloitamme painostuksen näistä”

Jo edellinen, toissaviikolla saha- ja levyteollisuudessa ja puusepänteollisuudessa järjestetty vuorokauden mittainen lakko aiheutti metsäteollisuuteen noin kymmenen miljoonan euron menetykset, etujärjestö kertoo.

”Lakot ja ylityökiellot vaikeuttavat ja keskeyttävät tuotantoa tilanteessa, jossa kysyntä on pysynyt korkealla. Kun yritysten toimituksiin tulee häiriöitä, työtaistelut johtanevat myös asiakkaiden, kauppojen tai tilausten menetyksiin. Näin lakkoilu heikentää suomalaisen metsäteollisuuden mainetta”, Pärssinen sanoo.

”Yhteiskunnalle työpaikkoja, veroeuroja ja vientituloja tuottava metsäteollisuus on poliittisissa työtaisteluissa sijaiskärsijä.”

Pärssinen katsoo, että jatkuvat poliittiset työtaistelut myös heikentävät työmarkkinajärjestelmän uskottavuutta.

”Mikä merkitys on työehtosopimuksissa sovitulla työrauhalla, jos se voidaan milloin tahansa rikkoa poliittisella lakolla”, hän kysyy.

Lue lisää aiheesta:

Teollisuusliitto aloittaa lakon

Teollisuusliitto irtisanoo kiky-lisätunnit – koskee 100 000 työntekijää

TE: Nyt tuli työnantajilta kiky-varoitus Teollisuusliitolle – ”Ei se niin mene, että kikystä otetaan vain palasia”

Ay-johtaja tulistui lakko-operaatiosta: ”Suomen Yrittäjät syyllistää naisia”

Ministeri Jari Lindström varoittaa tilanteen eskaloitumisesta