Euroopan parlamentin jäsen Miapetra Kumpula-Natri on valmis EU-komissaariksi, jos valinta osuu häneen.

Kumpula-Natrin puolue sdp on päässyt eduskunnan suurimpana puolueena avainasemaan Suomen ensi kauden komissaarin valitsemisessa, ja hänen nimensä on ollut spekulaatioissa esillä.

”Totta kai olen iloinen, että nimi on noussut esiin. Vaikeampaa se on kieltäytyä, jos saa vielä vaikutusvaltaisempia tehtäviä. Mutta vaaleissa pääsee vain ehdokkaaksi eduskuntaan tai europarlamenttiin ja koetan nyt nämä vaalit käydä”, toiselle EU-parlamenttikaudelleen yrittävä Kumpula-Natri sanoo Uudelle Suomelle.

Suomen eduskunnassa ennen Brysseliä pitkään vaikuttanut vaasalainen on tyytyväinen, että valinnassa keskusteluun on noussut sukupuolikysymys muuallakin kuin demareissa.

Erityisesti monen naisen mielestä komissaarin pitäisi nyt olla Erkki Liikasen, Olli Rehnin ja Jyrki Kataisen jälkeen nainen.

Onko siis nyt naisen aika?

”Ehkä”, Kumpula-Natri sanoo korostaen kuitenkin sitä, että valituksi tulevalla komissaarilla on EU-osaamista.

Hänen lisäkseen spekulaatiossa esille on nostettu vahvimmin kansanedustaja Jutta Urpilaisen nimi ja demarimiehistä europarlamenttivaaleissa ehdolla oleva Eero Heinäluoma.

Kumpula-Natri uskoo, että ilmastoasiat ovat toukokuun EU-vaaleissa isosti keskustelussa.

”On hirveän tärkeätä, että ilmastotoimia tehdään nimenomaan EU-tasolla. EU on yli 20 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta. Niillä harteilla pystytään tekemään.”

On arvioitu, että Suomen runsaan viikon takaisissa eduskuntavaaleissa oikeistopopulistit eli perussuomalaiset hyötyivät ilmastoteeman esillä olosta.

”Oli typerää, että populistit keksivät loppuvaiheessa tämän kortin tuoda Suomeen. Sanon suoraan näin, koska Yhdysvalloissa Trump teki näin ja yritykset eivät hypänneet perässä. Edelleen näen yhdysvaltalaisten yritysten kilpailevan puhtaudella ja tuottavan markkinoille uusia innovaatioita.”

Hän pitääkin oikeistopopulistien ilmastopuheita ”tuuban soittamisena”.

”Minulla on kollegoja Ranskan metallista ja Italian teollisuudesta alkaen ja he tietävät, että se on kohta entinen teollisuuslaitos, joka lakkaa investoimasta puhtaaseen. Mysteeri, että muualla päästetään ja meillä ei, vähitellen murtuu.”

Tästä Kumpula-Natri ottaa esimerkiksi sähköbussit, joista hänen mukaansa yli 90 prosenttia ajaa Kiinassa.

Ilmastoasioita on pitänyt vahvasti kansainvälisellä agendalla ruotsalaisnuori Greta Thunberg, joka kävi viime viikolla myös Strasbourgissa puhumassa EU-parlamentaarikoille ilmastotoimien vauhdittamisesta.

”On hienoa, että hän on antanut kasvot sille, että tämä koskettaa nuoria. Tätä kuulee kyllä nuorilta muuallakin”.

Kumpula-Natri muistuttaa EU:n tavoitteista päästä nettonollapäästöihin vuoteen 2050 mennessä.

”Suomen kaltaisella maalla se voi tapahtua vähän nopeammin. Meillä on omat metsät helpottamassa ja olemme valmiiksi teknologiauskovainen maa.”

Suomessa EU-vaalipäivä on 26.5.

Tänään 24.4. järjestettävä Uuden Suomen EU-vaalipaneeli on nähtävissä tällä sivulla kello 17-19.

LUE MYÖS:

Merja Kyllönen selitti yllättävää vaaliratkaisuaan MTV:llä – ”Elämäntilanne muuttunut radikaalisti”

Ei vain Merja Kyllönen – HS: Kolme eurovaaliehdokasta kieltäytyisi paikasta europarlamentissa

Laura Huhtasaari lähtee eurovaaleihin – Jussi Halla-aho: Perussuomalaiset haluaa laajan kansallismielisen ryhmän