Helsingin Myllypurossa sattui lokakuun alussa poikkeuksellinen ryöstö, jossa uhri kaapattiin pahoinpitelyn jälkeen auton takakonttiin.

Helsingin käräjäoikeus on vanginnut viisi tapauksesta epäiltyä henkilöä. Yksi on sittemmin vapautettu ja asetettu matkustuskieltoon.

Tapahtumat saivat alkunsa lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, kun Karhunkaatajantiellä asunut uhri oli tullut ulos asunnostaan kadulle. Parikymppinen mies huomasi, kuinka häntä kohti juoksi useita kommandopipoilla ja liinoilla kasvonsa peittäneitä miehiä.

Uhri lähti juoksemaan karkuun läheiseen metsään, mutta jo noin 500 metrin jälkeen hänet juostiin kiinni. Miehen pahoinpitely alkoi heti. Häntä lyötiin muun muassa nyrkkiraudalla ja teleskooppipatukalla. Pahoinpitelyn jälkeen hänet raahattiin läheiselle kadulle, jossa hänen pahoinpitelyään jatkettiin. Uhrilta vietiin omaisuutta. Hänellä ei poliisin mukaan ollut mukanaan mitään kovin arvokasta. Osa omaisuudesta on sittemmin palautettu uhrille, osa on edelleen kateissa.

Parikymppisen miehen kädet sekä jalat sidottiin ja hänet pantiin paikalle tulleen auton tavaratilaan. Autolla uhri kuljetettiin hänelle entuudestaan tuntemattomaan paikkaan lähellä merenrantaa, josta uhri retuutettiin jälleen metsään pahoinpideltäväksi. Pahoinpitelyn päätteeksi hänen siteensä avattiin ja pahoinpitelijät poistuivat paikalta.

Parikymppinen uhri harhaili alueella, kunnes kadulla häntä vastaan oli tullut koiranulkoiluttaja, joka kertoi miehen olevan Vuosaaressa. Pahoinpitelystä huolimatta mies pääsi omin voimin matkustamaan bussilla takaisin kotiin.

Poliisi kertookin, että toistuvasta pahoinpitelystä huolimatta uhri sai melko lieviä vammoja, eikä hänelle jää mitään pysyviä vammoja. Tekijöiden jäljelle poliisi pääsi nopeasti, sillä Myllypurossa asunut todistaja oli nähnyt, kuinka uhri oli juossut pahoinpitelijöitään karkuun ja nähnyt myöhemmin myös kovaa vauhtia kaahanneen auton. Hän oli ilmoittanut havainnoistaan ja auton rekisterinumeron heti hätäkeskukseen.

Uhrin tehdessä rikosilmoitusta hätäkeskukseen ilmoitetut havainnot yhdistettiin tapaukseen. Poliisi tavoitti muilutuksessa käytetyn auton omistajan maanantaina. Poliisin vaatimuksesta käräjäoikeus vangitsi vuonna 1987 syntyneen auton omistajan vielä saman viikon perjantaina. Esitutkinnan aikana on lisäksi vangittu neljä muuta miestä, jotka ovat syntyneet vuosina 1988, 1989 (2 miestä) ja 1992. Tapahtumien kulku on pystytty esitutkinnassa pääosin selvittämään niin hyvin, että vuonna 1992 syntynyt mies on poliisin päätöksellä myöhemmin vapautettu ja asetettu matkustuskieltoon.

Poliisi on vielä vaitonainen tapauksen motiivista, mutta kertoo sen olevan selvillä. Uudelle Suomelle selvitetään, ettei kyseessä ollut rasistinen teko, vaan uhrilla ja osalla tekijöistä oli sama ihonväri.