Silmä silmästä, hammas hampaasta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty on kauhuissaan lehtitiedoista, joiden mukaan saudiarabialainen mies on tuomittu halvaannutettavaksi rangaistuksena siitä, että hän aiheutti toisen miehen halvaantumisen.

BBC:n mukaan saudiarabialaiset lehdet kertovat, että 24-vuotias mies aiotaan halvaannuttaa vyötäröstä alaspäin, jos hän ei pysty maksamaan uhrilleen miljoonan rijalin eli noin 215 000 euron korvauksia. Mies on ollut kymmenen vuotta vankilassa puukotettuaan ystäväänsä selkään. Ystävä halvaantui.

Saudi-Arabiassa on yhä käytössä islamilaisen lainsäädännön ikiaikainen käytäntö, jonka nojalla rikoksen uhri voi vaatia tekijälle rangaistukseksi täsmälleen samaa vahinkoa, jonka tämä on aiheuttanut.

Amnestyn mukaan tekijän halvaannuttaminen olisi kiduttamista.

–Sellaisen rangaistuksen toteuttaminen olisi shokeeraavaa jopa maassa, jossa raipparangaistukset ovat tavallisia, sanoo Amnestyn Lähi-idän osaston johtaja Ann Harrison.

–Saudi-Arabian on aika alkaa kunnioittaa kansainvälisiä sitoumuksiaan ja poistaa nämä kamalat rangaistuksen laistaan.

Amnestyn mukaan vastaava halvaannuttamistuomio annettiin myös vuonna 2010. Sitä ei kuitenkaan Amnestyn mukaan ole laitettu täytäntöön.