Pasi Malmi ajaa miesten tasa-arvoa.Kuva: Lapin yliopisto

Tasa-arvotutkija ja Miesten tasa-arvo ry:n varapuheenjohtaja Pasi Malmi antaa selkeän selityksen kirjailija Sofi Oksasen kohua herättäneille kommenteille suomalaisten miesten väkivaltaisuudesta.

- Mielestäni Sofi Oksanen on naisjärjestöjen harjoittaman tiedon muokkaus- ja lobbaustoiminnan uhri, Malmi sanoo Uuden Suomen haastattelussa.

Malmin mielestä Suomessa on laajempikin yhteiskunnallinen ongelma siinä, että viranomaiset ja media välittävät kritiikittömästi naisjärjestöjen asiaa. Siinä ei Malmin mielestä ole mitään vikaa, että naisjärjestöt ajavat omaa asiaansa - siis naisten asiaa.

Malmin mukaan tämän lobbauksen ytimeen kuuluu vuonna 1997 tehty tutkimus "Usko, toivo, hakkaus". Siinä käsitellään miesten naisille tekemää väkivaltaa pääpainonaan parisuhdeväkivalta.

Malmin mukaan tutkimuksen uutisointi ja ahkera siteeraaminen on saanut päätöksentekijät uskomaan, että suomalaiset miehet ovat väkivaltaisia naisia kohtaan. Malmin mukaan avainasia on, miten laajasti väkivalta terminä määritellään.

- Siinä väkivalta tulkittiin erittäin laajasti, esimerkiksi kiinni pitäminen tulkittiin väkivallaksi. Toisaalta myöhemmissä tutkimuksissa on osoitettu, että moni nainen läpsii miehiä. Ei pitäisi mustamaalata miehiä, ennen kuin samanlaisilla periaatteilla tutkitaan miesten kokemaa parisuhdeväkivaltaa.

"Usko, toivo, hakkaus" -tutkimuksessa 40 prosenttia naisista oli joutunut väkivallan uhriksi parisuhteessa. Malmi uskoo, että jos vastaavanlainen tutkimus tehtäisiin miehistä samoilla periaatteilla, selväisi, että yhtä moni mies on kokenut parisuhdeväkivaltaa naisen taholta.

Malmin mielestä Sofi Oksanen levittää vanhaa, "Kahdeksan surmanluotia -tyyppistä" Suomi-kuvaa. Malmin mukaan tilanne on kuitenkin muuttunut.

- Sodilla ja sotatraumoilla on ollut merkittävä perheväkivaltaa lisäävä vaikutus Suomessa. Nykyään tämä vaikutus näyttää kuitenkin jo haihtuneen.

Malmin mukaan miehet ilmoittavat kokemastaan parisuhdeväkivallasta viranomaisille huomattavasti naisia harvemmin, koska eivät halua joutua pilkan kohteeksi.

Malmi korostaa, että tuoreet tutkimustulokset antavat hyvin erilaisen kuvan parisuhdeväkivallasta kuin "Usko, toivo, hakkaus" -tutkimus.

- Tärkein näistä julkisuudessa unohdetuista vaihtoehtoisista tilastoista lienee Tasa-arvobarometrin 2008 antama tulos, jonka mukaan 4 prosenttia suomalaisista miehistä ja 2 prosenttia suomalaisista naisista pelkää joutuvansa omassa kodissaan väkivallan uhriksi. Tämä puhdistaa suomalaisen miehen mainetta ja samalla osoittaa, että myös naisilla on oma vastuunsa näissä väkivalta-asioissa, Malmi sanoo.

Malmi on käsitellyt tasa-arvoa miesten näkökulmasta laajasti myös väitöskirjassaan. Malmi on todennut, että miehet kokevat syrjintää arkielämässään.

- Esimerkiksi huoltajuusoikeudenkäynneissä miehille on siitä haittaa, että monet sosiaalityöntekijät uskovat miesten olevan väkivaltaisia ja asettuvat siksi helposti naisen puolelle, Malmi sanoo.