Koronakriisissä talouksia pantu kiinni ennennäkemättömällä tavalla. Kriisin alkuvaiheessa hintariskit ovat olleet enemmän deflaation suuntaisia.

Eteenpäin mentäessä keskuspankkien ja valtioiden massiivinen elvytys voi kuitenkin näkyä hintapaineiden nousuna eli inflaationa.

Jotkut povaavat, että inflaatio voi palata voimalla ja helottaa tulipunaisena.

Nordean pääekonomistin Tuuli Koivun mukaan riskit ovat tällä hetkellä ilman muuta deflaation suuntaan, mutta näkymä on sumea.

Tulevaisuuden ennustamista vaikeuttaa se, että talouteen, työmarkkinoihin, palkkakehitykseen, ostovoimaan sekä myös inflaatiopaineisiin liittyvä epävarmuus on nyt erittäin suurta.

Lockdown-vaiheen kysyntäsokki ja massatyöttömyys huomioiden inflaatiopaineita on juuri tällä hetkellä vaikea nähdä, mutta inflaatioriski on olemassa.

”Jos löytyy lääke, virus katoaa kuten sars tai tulee rokote – niin, ettei siihen ehditä varautua – voisi se tarkoittaa aika valtavankin patoutuneen kysynnän purkautumista”, Koivu sanoo.

”Jos siinä vaiheessa olemme päästäneet tarjontapuolen romahtamaan, niin toki siellä on mahdollisuuksia syntyä aikamoisiakin hinnannousuja.”

Ennusteiden haarukka on valtaisa

Talouden sulkutoimien aikana tiettyjen ruokatuotteiden hinnat ovat nousseet joissain maissa. Hintojen nousu on kuitenkin kohdistunut hyvin kapeaan joukkoon tuotteita, eikä siitä kannata vielä vetää isoja johtopäätöksiä, Koivu sanoo.

Ilman nopeaa toipumista ennusteiden perusura osoittaa hänen mukaansa maltilliseen deflaatioon, mutta aivan kuten muissakin tämänhetkisissä ennusteissa haarukka on valtaisa.

Niin bkt-tasoihin kuin inflaatioennusteisiinkin tulee isoja eroja tekemällä muutamia muutoksia oletuksiin esimerkiksi siitä, pitääkö virusta pelätä vai ei.

Paljon riippuu myös siitä, kuinka syvälle kriisissä mennään. Pitkittyessään kriisi voi aiheuttaa suuren loven ihmisten hyvinvointiin.

”Mikä on se raja, jonka jälkeen ihmiset lähtevät kaduille mellakoimaan? Ovatko keskuspankkien toimet vielä silloin uskottavia? Onko raha vielä uskottava?” Koivu sanoo.

”Tämä voi olla ihan valtaisa murroskohta ihan kaikelle. Sen takia kaikki hyperinflaatiosta todelliseen deflaatiokierteeseen on periaatteessa mahdollista.”

LUE MYÖS: