Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi

Eduskunnassa on tänään kiistelty jalkaväkimiinoista luopumisen järkevyydestä ja seurauksista. Käsittelyssä on hallituksen esitys Ottawan sopimuksen ratifioimisesta.

Etenkin perussuomalaisista ja kokoomuksesta löytyy ratifioinnin vastustajia. Salissa on muun muassa vaadittu Venäjän liittymistä sopimukseen Suomen allekirjoituksen ehtona ja ihmetelty, miksi Suomen pitää luopua miinoista vain solidaarisuudesta muualla tapahtuvien miinaonnettomuuksien uhreja kohtaan.

Toisaalta kritiikin ja koko keskustelun katsotaan olevan myöhässä, koska sopimukseen on periaatteellisesti jo sitouduttu sekä Vanhasen ensimmäisen että toisen hallituksen aikana.

Muun muassa kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz katsoi, ettei peruuttelu ole käytännössä enää mahdollista.

–Se juna on jo mennyt. Suomen ulkopolitiikan on oltava ennustettavaa. Väärän ratkaisun teki Vanhasen ykköshallitus, sanoi Zyskowicz.

Perussuomalaisten kansanedustaja ja eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö vastusti Zyskowiczin johtopäätöstä.

–Ottawan sopimukseen sitoutuminen oli poliittinen virhepäätös, joka on vielä korjattavissa jos niin halutaan, sanoi Niinistö.

Niinistöä tuki muun muassa kokoomuksen Kimmo Sasi, jonka mielestä asian uudelleenharkinta olisi perusteltua puolustusvoimia uhkaavien säästöjen vuoksi. Keskustan Seppo Kääriäinen puolestaan totesi, että nykyisistä miinoista olisi joka tapauksessa jouduttu luopumaan ”muutaman vuoden sisällä” vanhentumisen vuoksi.

Vihreiden Pekka Haavisto toivoi miinoista luopuminen olevan askel kohti puolustusvoimien modernisaatiota. Antti Rantakangas (kesk.) tuohtui ja ihmetteli, miten Haavisto voi puolustusvoimien säästövaatimusten keskellä esittää väitteitä modernisoinnista.

Jussi Niinistön mielestä miinoista luopumisen ainoa hyötyjä on kansainvälinen aseteollisuus, jolta korvaava aseistus tilataan.

Puolustusministeri Stefan Wallin (r.) vastasi, että korvaavan ”kokonaispaketin” hankinnasta hyötyy myös suomalainen aseteollisuus. Hankintaan on varattu 200 miljoonan euron määräraha, josta on nyt käytetty noin 163 miljoonaa euroa.

–Tästä 63 miljoonaa euroa menee suomalaisen aseteollisuuden kassaan. Kotimaisuusaste on melko hyvä, sanoi Wallin.

Wallin vastasi myös väitteisiin, että miinoista luopuminen vie Suomea kohti sotilasliitto Natoa.

–Tämä päätös ei vie suomea Natoon, tämä vie meidät Ottawaan. Se on ainoa transatlanttinen juna, johon nyt mennään, sanoin Wallin.