Marraskuussa 2015 perustettu, Suomeen rekisteröity HMD Global Oy alkaa myydä matkapuhelimia, älypuhelimia sekä tabletteja Nokia-nimellä. Mistä on kyse?

Kaupparekisterin perustiedoissa yhtiö ilmoittaa päätoimialakseen liikkeenjohdon konsultoinnin. HMD Globalin tiedotteen mukaan yhtiö on kuitenkin perustettu ollakseen ”keskittynyt, itsenäinen koti laajalle valikoimalle” Nokia-laitteita.

Yhtiössä vaikuttaa joukko entisiä Nokia- ja Microsoft-johtajia. Toimitusjohtajana aloittaa Nokia-taustainen, tällä hetkellä Microsoftin Aasian ja Afrikan mobiiliyksikön johdossa toimiva Arto Nummela. HMD:n hallituksen puheenjohtaja on Microsoft Mobile -yksikön Euroopan myyntijohtaja Florian Seiche, joka kuului taannoin myös HTC:n johtohahmoihin.

Tiedotteen mukaan HMD:n omistavat Smart Connect LP -rahasto, jota johtaa entinen Nokia-johtaja Jean-Francois Baril, sekä HMD:n johtoryhmä. Baril on merkitty yhtiön hallituksen jäseneksi kaupparekisteriin. HMD:n hallituksessa tulee istumaan myös yksi jäsen Nokiasta.

– Bisnesmallimme keskittyy Nokian ainutlaatuisen brändin ympärille sekä kokemukseemme myynnistä ja markkinoinnista, Arto Nummela sanoo tiedotteessa.

Matkapuhelinliiketoiminnastaan taannoin luopunut Nokia kertoi tänään, että Nokian tavaramerkki ilmestyy takaisin maailmanlaajuisille matkapuhelin-, älypuhelin- ja tablettimarkkinoille. Nokia Technologies on solminut patentti- ja tavaramerkkisopimuksen, jolla se myöntää HMD Globalille ”maailmanlaajuisen yksinoikeuden Nokian tavaramerkin käyttöön matkapuhelimien ja tablettien valmistukseen kymmeneksi vuodeksi”. Nokia saa yhtiöltä rojaltimaksuja laitteiden myynnistä.

Lue myös: Nokialta uutispommi: Nimi palaa puhelimiin ympäri maailmaa

Samalla Nokian matkapuhelintoiminnot aikanaan ostanut Microsoft kertoi, että se on sopinut peruspuhelintensa Nokia-brändin sekä muun peruspuhelinliiketoimintansa myymisestä HMD Globalille sekä Foxconn-jätin tytäryhtiölle FIH Mobilelle. Kauppahinta on 350 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. FIH:n kautta suomalaisyhtiön käyttöön tulee laaja kansainvälinen myynti- ja jakeluverkosto, jonka FIH ostaa Microsoftilta osana kauppaa. Microsoft jatkaa Windows-käyttöjärjestelmänsä sekä Lumia-brändin älypuhelintensa parissa.

HMD kertoo aikovansa sijoittaa seuraavina kolmena vuotena yli 500 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria ”Nokian tavaramerkillä myytävien matkapuhelinten ja tablettien maailmanlaajuiseen markkinointiin”. Nokia korostaa brändinsä olevan yhä vahva maailmanlaajuisesti nimenomaan peruspuhelimissa, mutta HMD:n suunnitelmiin kuuluvat myös älypuhelimet sekä tabletit. Älylaitteet tulevat todennäköisesti toimimaan Android-käyttöjärjestelmällä.