Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) rauhoittelee epäilyjä, joiden mukaan Antti Rinteen (sd) hallituksen ohjelma on rakennettu liian ruusuisten talousodotusten varaan. Kauppalehden ja Uuden Suomen haastattelusarjassa ”Aamiainen Jari Korkin kanssa” Lintilä vakuuttaa, että hallitusohjelmasta löytyy eväitä myös siltä varalta, että 75 prosentin työllisyystavoite jää toteutumatta. Lintilä vihjaa nyt myös saattavansa sittenkin lähteä keskustan puheenjohtajakilpaan, jos Antti Kaikkoselle ei muuten saada vastaehdokasta.

Katso video haastattelusta tämän jutun lopusta.

Mika Lintilä myöntää, että hänellä on vieläkin totuttelemista vaalituloksen jälkeiseen yllätykseen, jossa keskusta päätyi hallitukseen ja hän itse sitä myöten valtiovarainministeriksi ja pääministerin sijaiseksi. Samalla rooli Juha Sipilän hallituksen elinkeinoministeriön rahanetsijästä vaihtui Antti Rinteen hallituksen kirstunvartijaksi.

”Siinä tapahtui ilmaveivi, jossa saatiin viisi raskasta salkkua ja eduskunnan puhemiehen paikka”, Lintilä hämmästelee vieläkin.

Valtiovarainministeri on hyvin tietoinen siitä, että hänen oma ministeriönsä on alentanut talousennustetta vielä Säätytalon hallitusneuvotteluiden jälkeenkin. Lintilä uskoo kuitenkin, että hallitusneuvotteluissa sovituista tavoitteista pidetään kiinni. Eli työllisyys nostetaan 75 prosenttiin ja julkisen talouden alijäämä painetaan nollaan 2023. Jos tähän ei päästä, alkavat leikkauspuheet hallituskauden puolivälin riihessä.

”Sellaista vaihtoehtoa ei ole olemassa, että 75 prosentin työllisyystavoite ei toteudu, mutta suunnitellut julkisen talouden menolisäykset tehdään siitä huolimatta”, Lintilä vakuuttaa.

Lue myös: Näkökulma: Antti Rinteen hallitusohjelmalta saattoi jo pudota pohja

Tulevan syksyn budjettiriihessä ei Lintilän mielestä vielä ole tarvetta tämänkaltaiseen tarkasteluun. Lintilä uskoo myös muun muassa tuoreeseen lisätalousarvioesitykseen kirjattujen toimien piristävän työllisyyttä. Niitä ei ole laskettu mukaan ministeriön ennusteeseen.

Lintilä ei pidä hallitusohjelmaa riskinottona, mutta myöntää, että vaikeuksia saattaa matkan varrella tulla.

”Siellä on viisi puoluetta. Mutta velkarahalla mahdollisesti huonompaa suhdannetta ei ruveta korjaamaan”, Lintilä vakuuttaa.

”Jos valtion taloudesta pitää huolta, niin silloin ei riskien ottaminen käy.”

”Palkankorotusvara hyvin pieni”

Palkansaajajärjestöissä on ladattu jonkin verran odotuksia syksyllä sovittaviin palkankorotuksiin kilpailukykysopimuksen päättyessä. Kysymyksen siitä, missä viipyy hallituksen perinteinen vetoomus palkkamaltista, Lintilä kuittaa jälkijättöisenä.

”Esitin sen jo Säätytalolla työmarkkinajärjestöjen seminaarissa ja viittasin siihen, miten kilpailukykysopimuksessa saatiin Suomen vienti kuntoon”, Lintilä napauttaa ja jatkaa samaan hengenvetoon, että kilpailukyvyn lisäksi yritykset kaipaavat myös tuottavuuden nostoa.

Lue lisää:

Donald Trumpin hermostuttanut puhe saattaa tarjota yllättävää apua Antti Rinteelle: ”Tulee edistämään työllisyystavoitteen saavuttamista”

Maailmanlaajuista romahdusta ennustava ekonomisti: ”Antti Rinteen hallitukselta hyvin vaarallinen kirjaus – hälytyskellojen pitäisi soida”

Palkankorotusten suuruuden Lintilä jättää suosiolla työmarkkinoilla sovittavaksi. Hiukan patisteltuna irtoaa kuitenkin valtiovarainministeriltä usein aiempinakin vuosina tutuksi tullut kannanotto.

”Olemme aika lailla veitsen terällä tässä tilanteessa. Meidän vinkkelistämme liikkumavara on hyvin pieni.”

Alkoholiveroa ei veivata

Lintilän mukaan Viron päätös alentaa alkoholiveroa 25 prosentilla ei vaikuta Suomen ratkaisuihin. Alkoholiveron nosto siis pitää. Lintilä muistaa olleensa eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston jäsen, kun Matti Vanhasen(kesk) hallitus pudotti vuonna 2004 Koskenkorva-pullon hintaa yli viidellä eurolla, kun Viron tuonti vapautui. Nyt hallitus aikoo uhmata mahdollista uutta viinarallia.

”Tilanne on varmasti herkkä, milloin se kamelin selkä katkeaa. Mutta jotta hyvinvoinnin rahapaketti saatiin hallitusneuvotteluissa kasaan, piti joitakin veroja korottaa”, Lintilä perustelee.

”Viinavero ei siis ole laskemassa?”

”Ei ole.”

Sittenkin puheenjohtajakilpaan?

Lintilä vihjaa haastattelussa, että hän saattaa sittenkin vielä lähteä tavoittelemaan keskustan puheenjohtajuutta. Aiemmin Lintilä on sanonut harkitsevansa ehdokkuutta, jos muita ehdokkaita ei löydy. Nyt hän tarkentaa, että pelkkä puolustusministeri Antti Kaikkosen ehdokkuus ei vielä riitä.

”Jos muita ehdokkaita kuin Kaikkonen ei tule, joudun vakavasti harkitsemaan”, Lintilä muotoilee.

”Tämän voi halutessaan tulkita myös uhkaukseksi”, Lintilä vitsailee. Hänen mielestään kesä on mahdollisille ehdokkaille mainiota aikaa kiertää kuuluisaa keskustan kenttää. Tässä mielessä ilmoittautumisilla alkaa vähitellen olla kiire, kun ylimääräinen puoluekokous järjestetään jo syyskuun alussa. Arvatenkin ainakin elinkeinoministeriKatri Kulmuni (kesk) ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen (kesk) tutkivat Lintilän viestin tarkasti.

Härmän juhannusravit kutsuvat

Hevosmiehenä tunnettu Lintilä aikoo juhannuksena viettää aikaa ainakin Härmän raveissa, vaikka Pohjanmaan poliitikoiden on tunnetusti vaikea ylittää maakuntarajoja. Lintilän kotikunta Toholampi on Keski-Pohjanmaata, Härmän Powerpark taas löytyy Etelä-Pohjanmaan puolelta.

”Kyllä sieltä Lillbackan Pekka on kutsun laittanut. Nippanappa antavat viisumin käydä sillä puolella rajaa”, tuumii Lintilä, joka muuten aikoo viettää juhannusta nukkuen ja grillaillen.

Siis varsin rauhallisesti, koska ministeriön arki koittaa taas maanantaina.