Euroalueen elvytystarpeesta käytävä keskustelu käy kuumana. Viimeksi torstaina Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi sanoi, että jäsenmaiden budjettipolitiikan on korkea aika ottaa vetovastuu ja viittasi niihin maihin, joilla on siihen mahdollisuus.

Perjantaina EU-maiden valtiovarainministereiden kokouksessa Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire mainitsi Saksan, Alankomaat ja Suomen.

Le Mairen mielestä Suomi kuuluu siihen joukkoon maita, jotka voivat investoida ja näin osallistua elvytystalkoisiin.

”Uskon, että jaamme saman kunnianhimon ja analyysin, että pitää investoida enemmän. Epäilemättä Suomi voi investoida enemmän”, Le Maire sanoi tiedotustilaisuudessa.

Le Maire tapasi tänään valtiovarainministeri Mika Lintilän kahden kesken.

Le Mairen mukaan jos moni jäsenmaa päätyy lopputulokseen, että uusi taloustilanne tarkoittaa uusia investointeja, niin ”sen parempi”.

”On aika käyttää tätä uutta tilannetta siihen, että investoidaan massiivisesti eurooppalaisella tai kansallisella tasolla innovaatioihin ja uuteen teknologiaan, kuka siihen pystyy.

Lintilä: Elvytysvaraa ei ole

Valtiovarainministeri Lintilä on hyvin eri linjoilla Suomen elvytysvarasta.

”Meidän haaste on, että pysytään alle velkaantumisen 60 prosentin alapuolella bruttokansantuotteesta. Meillä ei missään nimessä varaa lähteä elvyttämään velkarahalla.”

Lintilän mielestä Suomen pitää alkaa rakentaa puskuria ottaen huomioon Suomen ikärakennemuutoksen.

”Jos velkaannumme tällaisessa tilanteessa, niin miten me pärjäämme silloin, kun on kovat ajat.”

Lintilän mukaan seuraavan vuoden budjetti on kuitenkin lievästi elvyttävä.

"Jos taloustilanne vielä tiukentuu, niin [budjetti] menee elvyttävämmän puolelle.”

Valtiovarainministerit olivat koolla tänään Helsingissä. Aamupäivällä ministerit keskustelivat muun muassa eurobudjetista ja myöhemmin pääomamarkkinoiden kehittämisestä ja hybridiuhista.