Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps) pitää Unkarin pääministerin Viktor Orbánin uhkausta voiman käytöstä maan rajoilla huolestuttavana.

Orbán on uhannut käyttää voimaa Unkarin rajalla, mikäli Turkki toteuttaa uhkauksensa ja päästää pakolaisia Eurooppaan.

”En toivo kenenkään kannalta, että meidän olisi turvauduttava siihen”, Orbán sanoi HirTV:n haastattelussa myöhään keskiviikkona.

Lue lisää:

Mika Niikko huomauttaa, että EU-maissa luotu turvapaikkajärjestelmä on tehty toisenlaisia olosuhteita varten kuin viime vuosina on koettu. Hän sanoo, ettei turvapaikkajärjestelmää ei ole tehty turvapaikanhakijamassoja varten eikä varsinkaan Euroopan sisällä liikkuvien siirtolaisten vapaata liikkumista ajatellen.

”On huolestuttavaa, että EU:n yhteisen linjan puuttuminen on johtanut tilanteeseen, jossa yksittäiset EU:n jäsenvaltiot joutuvat suunnittelemaan parhaaksi katsomaansa tapaa torjua siirtolaiskriisiä”, Niikko kommentoi Puheenvuoron blogissaan.

Niikko vaatii, että Suomen tulee puheenjohtajamaana ajaa EU:ssa tiukempaa ja selkeämpää turvapaikkapolitiikkaa.

”Mikäli EU:lla ei ole haluja muuttaa ulko- ja sisärajakäytäntöjä Euroopan kansalaisten kannalta järkevämmiksi, Suomi ei voi jäädä sivuun seuraamaan asioiden kehittymistä. Suomen tahtotilaan tulee sisältyä omien rajojen sulkeminen, mikäli tilanne sitä vaatii. Ellei nykyinen lainsäädäntö sitä mahdollista, tulee lainsäädäntömuutoksiin ryhtyä välittömästi”, hän linjaa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan uhkasi viime viikolla avata portit 3,6 miljoonalle pakolaiselle, jos Euroopan maat syyttävät Turkkia Syyrian miehittämisestä.

Lue myös: