Pikaluistelija Mika Poutalan pitkä ura ja määrätietoinen työ menestyksen eteen on viimein palkittu arvokisamitalilla. Poutala, 34, saavutti perjantaina EM-kisoissa Venäjällä hopeaa 500 metrillä. Kultaa voittaneesta Hollannin Ronald Mulderista Poutala jäi viisi sadasosasekuntia.

Suomalaismenestystä täydensi kuudenneksi sijoittunut Pekka Koskela, joka jäi Poutalasta 39 sadasosaa. Harri Levo oli 16:s ja naisten 500 metrillä Elina Risku 11:s.

- Olen havitellut tätä arvokisamitalia nyt noin kymmenen vuoden ajan. Tämähän on ensimmäinen kerta, kun EM-kilpailut järjestetään matkakohtaisina. Jokaiselta matkalta leivotaan Euroopan mestarit, hieno juttu, että tällainenkin mahtui vielä uralleni, Poutala kommentoi YLE:n verkkosivuilla.

Poutalan uraan on mahtunut armottomia pettymyksiäkin. Kovin sellainen tapahtui Vancouverin olympialaisissa, joissa hän johti 500 metrin kisaa ensimmäisen kierroksen jälkeen, mutta horjahti toisella kierroksella ja putosi viidenneksi. Silloin kisa käsitti kaksi kierrosta, kun nykyään luistellaan vain yksi kierros.

Poutala ryhtyi muutama vuosi sitten harjoittelemaan osan kaudesta Kanadassa, koska Suomessa ei ole kunnollista hallia. Päätös kannatti, kun Poutala palasi maailman huipputasolle muutaman heikomman kauden jälkeen.

Helmikuussa Pyeongchangin olympiakisoissa Poutala lukeutuu suomalaisiin mitalitoivoihin.