Koronaepidemian aiheuttama yhteiskunnan poikkeustilanne on vaikuttanut merkittävästi pikkulasten rokotteiden kattavuuteen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedottaa. Kaikkia pikkulasten rokotteita on otettu alkuvuonna vähemmän kuin vuosi sitten.

THL kertoo, että joissain sairaanhoitopiireissä rotavirus-, pneumokokki- tai viitosrokotussarjaan kuuluvien rokoteannosten kattavuudet ovat merkittävästi matalampia kuin viime vuoden toukokuussa.

”Tämä on erittäin, erittäin huolestuttavaa ja vaati jatkotoimenpiteitä vanhempien tukemiseksi ja tarkkaa seurantaa. Kasvaville sukupolville ei saisi poikkeusoloissakaan syntyä lisääntynyttä terveysvaaraa”, tviittaa THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen.

Valtakunnallisesti tarkasteltuna esimerkiksi viitosrokotteen saaneiden lasten osuus on laskenut 6-16 prosenttiyksikköä riippuen rokoteannoksesta. Viitosrokote antaa suojan kurkkumätää, jäykkäkouristusta, hinkuyskää, poliota ja Hib-tauteja vastaan.

Tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta suojaavan MPR-rokotteen ensimmäisen annoksen kattavuus on 10 prosenttiyksikköä matalampi kuin viime keväänä viidessä sairaanhoitopiirissä. Muualla lasku on ollut hieman vähäisempää. Ainoastaan Itä-Savossa MPR-rokotetta on annettu hieman enemmän kuin vuosi sitten.

Alueelliset erot ovat kuitenkin suuria, THL jatkaa.

”Koronaepidemia on vaikuttanut lasten ja nuorten kansallisen rokotusohjelman toteutukseen. Monissa kunnissa neuvola- ja kouluterveydenhuollon palveluja on rajattu. Lisäksi vanhemmat ovat siirtäneet neuvola-aikoja koronatilanteen takia”, sanoo THL:n eritysasiantuntija Mia Kontio tiedotteessa.

LUE MYÖS: