Oppositio on ryöpyttänyt hallitusta eduskunnassa irtisanomissuojan heikentämisestä pienissä yrityksissä ja perusteettomien pätkäsopimusten sallimisesta nuorille. Suunnitelmista linjattiin kehysriihessä.

Hallitus päätti, että irtisanomista helpotetaan alle 20 hengen yrityksissä. Nuorten työllistymistä puolestaan yritetään edistää muuttamalla työsopimuslakia niin, että vähintään 3 kuukautta yhtäjaksoisesti työttömänä olleen alle 30-vuotiaan nuoren kanssa voi solmia määräaikaisen työsopimuksen ilman perusteltua syytä määräaikaisuudelle.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) jätti avauspuheenvuorossaan jälkimmäisen toimenpiteen mainitsematta, mutta oppositio nosti senkin esille keskustelussa, jota eduskunnassa yhä käydään.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne syytti hallitusta nuorten ihmisten epävarmuuden lisäämisestä ja ihmetteli, mitä hallitus sanoo näille nuorille. Rinteen mukaan hallitus uhkaa laittaa nuoret ”ikuiselle koeajalle”. Rinne penäsi sitkeästi uudelleen ja uudelleen hallitukselta perusteluita aikeilleen.

Orpo vastasi, että ”se vasta suuri epävarmuus on, jos ei ole työtä”.

–Se on se suurin epävarmuuden aihe, Orpo sanoi.

Orpon mukaan nuori pääsee määräaikaisen työn kautta kiinni työn syrjään, mikä kannustaa ponnistelemaan eteenpäin työuralla. Hän huomautti, että ”mikään ei ole niin raastavaa kuin pitkäaikainen työttömyys”. Orpon mukaan hallitus ei halua tuomita nuoria ihmisiä työttömyyteen, vaan antaa mahdollisuuden madaltaa kynnyksiä päästä työmarkkinoille.

Orpo painotti, että ”jos saat määräaikaisen työsuhteen ja olet alle 30, se on paljon enemmän kuin se, että ei olisi ollenkaan työtä”. Orpon mielestä hallitus nimenomaan antaa toivoa päätöksillään.

–Mikä siinä työn tekemisessä niin pahaa on? Orpo tölväisi vastatessaan Antti Rinteelle.

Rinteen mielestä määräaikainen työsuhde ei paranna tilannetta, vaan heikentää nuorten asemaa työmarkkinoilla.

Orpoa ja hallitusta ryöpytti myös muu oppositio. Muun muassa vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson syytti hallitusta siitä, että se toimillaan heikentää nuorten tulevaisuudenuskoa ja vaikeuttaa heidän tilannettaan. Andersson huomautti, että esimerkiksi lainan saaminen pankista on vaikeaa epävarmassa työtilanteessa.

– Kehysriihessä hallitus kaatoi jääkylmää vettä työntekijöiden ja nuorten niskaan. Tämä nuoria syrjivä uudistus todennäköisesti heikentäisi erityisesti nuorten naisten asemaa. Siis niiden, jotka jo valmiiksi työskentelevät kaikista eniten määräaikaisilla sopimuksilla, Andersson sanoi.

Vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon mukaan hallituksen politiikan kantava teema vaikuttaa olevan nuorten kampittaminen. Hänen mukaansa hallituksen kädet ovat syvällä tulevien sukupolvien taskuissa.

–Hallitus on huolissaan syntyvyydestä, mutta päätöksillään lisää nuorten aikuisten elämään epävarmuutta työntämällä alle 30-vuotiaat entistä syvempään pätkätyökierteeseen, Aalto sanoi.

Työministeri Jari Lindström (sin.) huomautti Orpon tapaan, että tietyt reunaehdot rajoittavat hallituksen suunnitelmia. Hänen mukaansa muun muassa perustuslaista tulee suunnitelmissa olevalle lakiuudistukselle raamit, joiden yli ”ei tietenkään voida kävellä”. Lisäksi Lindströmin mukaan on selvitettävä muiden EU-maiden käytäntöjä siitä, onko irtisanomisperusteille erilaisia vaatimuksia eri kokoisissa yrityksissä.

Lindström myös muistutti, että työ on vasta alkamassa, eikä kehysriihessä ole päätetty vielä valmista lainsäädäntöä.