Pakkopalautuksia vastaan tempaisseella Aino Pennasella ei ollut mitään mahdollisuuksia vaikuttaa perinteisin demokratian keinoin, katsoo Liike Nyt -hankkeessa vaikuttava entinen demarikansanedustaja Mikael Jungner.

Hän analysoi pakkopalautuskohun käynnistänyttä protestia Facebookissa. Vihreiden lainsäädäntösihteeri Pennanen poistettiin viime viikolla Finnairin koneesta, kun hän ei suostunut istuutumaan paikoilleen, vaan pyysi kapteenia jäämään maahan lennolla olleen palautettavan henkilön takia. Lue lisää: Pakkopalautusta protestoinut vihreiden lainsäädäntösihteeri poistettiin koneesta – Näin Finnair vastaa

Tapauksen johdosta on keskusteltu vilkkaasti myös kansalaistottelemattomuudesta. Jungner ihmettelee arvostelijoita.

–Aino Pennaselle sanotaan, että ”käytä perinteisiä demokratian vaikuttamisen keinoja”. Kysyn vaan, että miten? Hallitus on sopinut, että Perussuomalaiset saa ulosheittolain, Keskusta maakunnat ja Kokoomus valinnanvapauden. Tuosta sopimuksesta ei tingitä, ei keskustella, eikä neuvotella. Ei miltään osin, hän kirjoittaa Facebookissa.

–Miten ihmeessä Aino Pennanen voisi tuohon kivimuuriin vaikuttaa yhtään mitenkään?

Jungner huomauttaa, että Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) presidentti Pekka Vihervuori yritti huhtikuussa. Vihervuori arvosteli Helsingin Sanomien haastattelussa ulkomaalaislain muutoksia. Vihervuori katsoi, etteivät muutokset ainakaan parantaneet turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa. Hän totesi samassa haastattelussa myös, että ”on ongelmallista, jos poliittiset päättäjät piiloutuvat tuomioistuimien selän taakse”.

Jungner huomauttaa, että Vihervuorta ei kuunneltu.

–Ei auttanut. Osa poliitikoista syytti Vihervuorta politikoinnista, vaikka perustuslain mukaan KHO:lle kuuluu oikeus ehdottaa parannuksia lainsäädäntöön. Suurin osa poliitikoista oli vaan ihan hiljaa. Miten Pennanen voisi onnistua siinä missä edes Vihervuori ei onnistunut, siis politiikan perinteisin ”menetelmin”? Ei mitenkään.

Jungnerin mukaan tilanne ”tietysti korjataan” vaalien jälkeen.

–Sinisistä ei hallitukseen enää ole, eikä perussuomalaisia sinne oteta. Laki siis korjataan ensi vuonna. Ihmisoikeudet voidaan palauttaa jälleen kunniaan. Eikä kukaan vastusta.

–Kun Kokoomuksen ja Keskustan johto puhuivat, miten hyvältä tuntui päästä eroon persuista ja miten vastenmielistä heidän kanssaan oli (sen yhden iltapäivän ajan kun persuministerit olivat lentämässä ulos), heillä oli varmasti mielessään erityisesti tämä ulosheittolaki, Jungner toteaa purevasti.

Kyseisellä kohulennolla palautetusta henkilöstä on liikkunut julkisuudessa ja somessa erilaisia tietoja, ja on arvuuteltu, oliko hän turvapaikanhakija. Stop Deportations -verkosto julkaisi eilen tiedotteen, jonka mukaan kyseessä oli irakilainen turvapaikanhakijamies, joka olisi palautettu Irakin Basraan. Tietoja ei kuitenkaan ole vahvistettu. Lue tarkemmin: Verkosto: Kohulennolla palautettu oli irakilainen turvapaikanhakija joka piileskelee nyt autiomaassa

Lue myös:

”Kaiken laittoman toiminnan perustelu kansalaistottelemattomuudella ontuu”

Näkökulma: Pakkopalautusten väärät syytetyt

Touko Aalto: ”Minua ei hiljennetä valtamerilaivallisella kuraa ja väkivaltauhkauksilla”

Kokoomuksesta kova ryöpytys vihreille: ”Oman käden oikeus ei kuulu suomalaiseen demokratiaan vuonna 2018”

Kova ulostulo pakkopalautuksista: ”Suomalaiset eivät enää voi luottaa oikeusvaltioperiaatteiden toteutumiseen”

Keskustalaiselta kovaa kritiikkiä Touko Aallolle: ”Harhainen perustelu”

Lainsäädäntösihteerin toiminta lentokoneessa närkästyttää: ”Onko vihreät äärijärjestö?”

Poliisi: ”Lentomatkustajan häiriökäytös voi tulla hyvinkin kalliiksi”