SDP:n entinen puoluesihteeri, nykyisin Liike Nyt -hankkeessa vaikuttava Mikael Jungner katsoo, että sote-uudistuksen mahdollisen kaatumisen tai viivästymisen ei tulisi tarkoittaa hallituksen kaatumista.

– Pääministeri on useaan otteeseen todennut, että hallitus kaatuu, jos sote kaatuu. Nyt kuitenkaan kyse ei ole siitä, että sote olisi kaatumassa poliittiseen peliin tai hallitukseen. Kaikki ovat nähneet kuinka tosissaan hallitus on sotea ajanut. Hallitusta voi pikemminkin syyttää liiasta yrittämisestä kuin liian vähäisestä yrittämisestä, Jungner kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Jungnerin mielestä soten toteuttamisen lykkääntyminen seuraavalle hallituskaudelle ei tässä tapauksessa tarkoittaisi sitä, että hallitus on epäonnistunut. Perustuslakivaliokunnan mahdollinen kriittinen lausunto ja uudistuksen perustuslailliset ongelmat ovat hänen mukaansa ”poliittinen force majeure, osapuolista riippumaton ylivoimainen este, joka yleisesti sopimusoikeudessa estää jo sovitun velvollisuuden täyttämisen”.

– Vaikka sote lykkääntyisi jopa yli vaalien, voi pääministeri hyvin pitää tulos-tai-ulos -lupauksensa ja silti jatkaa pääministerinä, koska force majeure. Minusta tuo olisi jopa suotavaa. Toki suomalaisessa politiikassa arvostetaan uhriutumista, mutta pääministeri jos kuka ei saa olla marttyyri, joka etsii miekkaa johon heittäytyä, hän kirjoittaa.

– Vaikka itse asioista olisi eri mieltä, on nykyinen hallitus silti onnistunut monessa mittavassa hankkeessa ja edessä on vielä tehtävää. Luovuttaminen nyt olisi minusta enemmän vastuun pakoilua kuin vastuun kantamista. Sipilän hallituksen tarina on vielä kesken. Toivottavasti poliitikoilla on malttia antaa sen jatkua.

Jungner toivoo, että hallitus ei jyrää eduskunnan perustuslakivaliokuntaa, jonka lausuntoa koko eduskunta nyt odottaa. Valiokunnan odotetaan nostavan esiin perustuslaillisia ongelmia, joihin vastaaminen vähintään viivästyttää uudistuksen läpivientiä.

– Ei soten tuohon valiokunnan luonnoksen kohtaan tarvitse kaatua. Valmistelu voi hyvin jatkua uusien suuntaviivojen mukaan. Aikataulut toki kaatuvat, mutta itse sote ei. Myös maakuntahallinto jää odottamaan, mutta se on ymmärrettävää, nuo kun liittyvät toisiinsa läheisesti, Jungner kirjoittaa.

Pääministeri Sipilä on itsekin tänä vuonna arvioinut, että hän on monin tavoin saavuttanut hallituksen ”tulos tai ulos” -tavoitteensa. Soten suhteen hänen linjansa on kuitenkin ollut, että jos sote kaatuu, kaatuu myös hallitus.

Lue tarkemmin:

Juha Sipilä: ”Tulos tai ulos – Nyt voin sanoa että tulos on saavutettu”

Juha Sipilä: Jos sote kaatuu, Plan B on uudet vaalit