Steve Jobs.Kuva: EPA / All Over Press
Eric Schmidt.Kuva: EPA / All Over Press

Fortumin entinen toimitusjohtaja Mikael Lilius on rankattu maailman 21. tehokkaimmaksi yritysjohtajaksi. Listauksen on tehnyt talouslehti Harvard Business Review. Asiasta kertoi Suomessa ensimmäisenä Yle Uutiset.

Rankkaus perustuu siihen, miten yritysjohtajan yrityksen markkina-arvo ja osakkeenomistajien saama tuotto ovat kehittyneet suhteessa muihin yrityksiin samassa maassa ja toisaalta maailmassa samalla toimialalla.

Liliuksen toimiessa Fortumin johdossa vuosina 2000-2009 yhtiön markkina-arvo kasvoi Harvard Business Review'n mukaan 18 miljardia dollaria ja osakkeenomistajien sijoitusten toimialakorjattu arvo kymmenkertaistui.

Lilius pääsi kovaan joukkoon. Listan ykkösenä on Applen toimitusjohtaja Steve Jobs. Kärkisijoilla on myös useiden nettiyhtiöiden, kuten Amazonin ja eBayn johtajia. Sijalla 9 on Googlen toimitusjohtaja Eric Schimdt. Yhtään toista suomalaista yritystä tai yritysjohtajaa ei sadan parhaan listalta löydy.

Lista 100 tehokkaimmasta yritysjohtajasta täällä.

Lilius oli viime vuonna Suomen kolmanneksi eniten ansaitseva 4,2 miljoonan euron ansiotuloilla. Lilius joutui siirtymään pois Fortumin toimitusjohtajan paikalta viime keväänä. Tapahtumien taustalla oli kohu Liliuksen palkkioista, joita on vatvottu julkisuudessa myös aiempina vuosina. Tämän vuoden kohu syntyi siitä, kun Lilius sai viime vuonna palkkansa lisäksi lähes kolme kertaa vuosipalkan suuruiset osakepalkkiot.