Kansanedustaja Mikko Alatalo (kesk.) ehdottaa, että poliisin avuksi pitäisi perustaa nettiliikenteen seurantaryhmä. Tämä ”netin Karhu-ryhmä” siilaisi mahdolliset tulevat rikoksentekijät ja heidän uhkauksensa netissä. Netin "Karhu-ryhmä" voisi muodostua internetin ammattilaisista ja opiskelijoista.

Alatalon mielestä tällainen esitutkinta voisi auttaa poliisia ennaltaehkäisemään Jokelan ja Kauhajoen kaltaisia traagisia tapahtumia.

Alatalo maalaa, että seurantaryhmä seuloisi nettiä, ja poliisi harkitsisi, kuinka vakavasti viestit tulee ottaa kussakin tapauksessa. Näin säästyisi poliisin muutenkin niukkoja resursseja varsinaiseen tutkintatyöhön, kun "nörttiryhmä" tekisi taustatyötä mahdollisen uudenlaisen nettirikollisuuden havaitsemiseksi, katsoo Alatalo.

”Pahinta Kauhajoen ja Jokelan tapauksessa on, että surmatyöt tehneet ovat netissä joillekin ääri-ihmisille ja maailman vihaajille sankareita. Myös medianäkyvyys luo näistä rikollisista hetkessä julkisuuden hahmoja. Virtuaalitodellisuus on kaapannut monet nuoret mukaansa netin kautta. Näin poliisin on saatava avukseen myös nettialan ammattilaisia”, sanoo Alatalo lausunnossaan.