Merkittävä suomalainen urheilu-ura päättyy. Suomen kaikkien aikojen menestynein golf-ammattilainen Mikko Ilonen ilmoitti torstaina lopettaansa uransa.

- Laatuaika vaimoni ja kahden lapsen kanssa on merkinnyt minulle paljon, ja olen ymmärtänyt, etten halua priorisoida muita velvollisuuksia perheeni edelle, Ilonen kertoi tiedotteessaan.

Ilonen pelasi ammattilaisena vuodesta 2001 lähtien.

- Ammattilaisurheilijana, niin golfissa kuin muissakin lajeissa, täytyy olla välillä erittäin itsekäs. Olen ollut itsekäs viimeiset kaksikymmentä vuotta, joten nyt on minun aikani huolehtia muista niin kuin he ovat huolehtineet minusta.

Ilonen aikoo jatkaa kuitenkin golfin parissa.

- Golf on intohimoni. Olen päättänyt löytää tapoja, joilla voin auttaa lajin kehitystä ja erityisesti suomalaisia juniorigolfareita. Toivon, että voin inspiroida nuoria poikia ja tyttöjä Suomessa sekä ulkomailla, jotta he voivat saavuttaa tavoitteensa golfissa ja elämässä, kertoo Ilonen.

The Amateur Championshipin mestaruuden eli Brittien amatöörimestaruuden (2000) lisäksi Mikko voitti viisi Euroopan-kiertueen kisaa. Kaikkiaan kilpailuja tuli tilille 398.

Paras vuosi Iloselta (s. 1979) oli 2014. Hän voitti kaksi kilpailua ja sijoittui jaetulle seitsemännelle sijalle US PGA Championshipissä. Kauden 2014 menestys nosti hänet parhaimmillaan maailmanrankingin sijalle 37.

Ilonen oli mukana myös Rio de Janeiron olympiakisoissa 2016. Niissä kekkereissä hänen sijoituksensa oli 21:s.

Ammattilaisurallaan Ilonen tienasi yli seitsemän miljoonaa euroa. Harva suomalaisurheilija yltää vastaavaan.