Kreikan velkakriisi ja maan parlamentin tämänpäiväinen päätös suostua rankkaan säästökuuriin sekä yksityistämiseen johtuu puhtaasti itsekkäistä syistä, kirjoittaa BBC:n taloustoimittaja Robert Peston.

Peston käy tyhjentävässä kirjoituksessaan läpi Kreikan velkakriisin todelliset syyt ja säästökuurin motiivin: Kreikan julkisen sektorin alijäämä on katettava ulkomaisella lainalla.

Tällä hetkellä Kreikan keräämät verotulot eivät riitä kattamaan julkisia menoja. Suomalaisittain sanottuna Kreikkaa vaivaa valtava kestävyysvaje: maa ei pysty itse maksamaan poliisien, palokuntien ja virkamiesten palkkoja; maa ei itse pysty maksamaan sähkölaskujaan, lämmityskulujaan ja teiden kunnostusta; maa tarvitsee ulkomailta lainaa.

Niin kauan kuin kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja euromaat ovat valmiita rahoittamaan Kreikan alijäämää, maan hallitus tekee mitä ulkovallat pyytävät.

Robert Peston uskoo, että helleeniministeri George Papandreoun suunnitelma on selvä: rankka säästöpaketti ja yksityistäminen laskee maan kestävyysvajeen nollaan. Tämän jälkeen kreikkalaiset pärjäävät omillaan.

- Sillä hetkellä, kun Kreikka saa oman alijäämänsä nollille, hallitus ilmoittaa jättävänsä loput ulkomaiset velkansa maksamatta, Peston arvioi.

Tätä ennustusta vastaan puhuu tosin se seikka, että useimmat sijoittajat eivät usko Kreikan saavan alijäämäänsä koskaan kurottua umpeen.