Tapaninpäivän myrskyn seuraukset paljastivat Suomen ja Ruotsin sähköverkkojen erot. Fortum julkaisi tänään laskelmansa siitä, kuinka paljon Tapani ja Hannu aiheuttivat sille kuluja.

Yhteensä myrskyt aiheuttivat 45 miljoonan euron edestä kuluja. Suomessa Fortumille koitui noin 35 miljoonan euron kustannukset ja Ruotsissa tuhot olivat noin 10 miljoonaa. Yhteensä kulut ovat 14 prosenttia Fortumin verkkoyhtiön liikevoitosta vuonna 2010.

Fortum on jarrutellut Suomessa virinnyttä keskustelua siitä, pitäisikö haja-asutusalueiden pienjänniteverkon maakaapelointeja nopeuttaa.

Työ- ja elinkeinoministeri Jyri Häkämies (kok.) sekä omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala (vihr.) ovat vaatineet sähköverkkoyhtiöitä nopeuttamaan sähköverkkojen sijoittamista maan alle myrskytuhojen välttämiseksi. Valtio on Fortumin suurin omistaja.

Ruotsissa siirtoyhtiöille on määrätty huomattavasti kovemmat korvausvelvollisuudet sähkökatkoista. Tämä on kannustanut siirtoyhtiöitä muuttamaan ilmakaapelit maakaapeliksi. MTV3:n mukaan myös Fortum on kaivanut maahan huomattavia määriä sähköverkkoaan Ruotsissa.

Samat tapaninpäivänä alkaneet myrskyt iskivät Ruotsiin joulun jälkeen, mutta Suomessa ne aiheuttivat Fortumille noin 25 miljoonaa euroa enemmän kuluja. Suomessa vahinkojen hinnaksi tuli yhteensä 35 miljoonaa euroa ja Ruotsissa 10 miljoonaa euroa.

Fortum joutuu korvaamaan asiakkailleen Suomessa 17 miljoonaa euroa. Ruotsissa korvausten määrä on 6,4 miljoonaa euroa.

190 000 vs. "jonkin verran"

Fortum kertoo, että pahimmillaan sen asiakkaista yli 190 000 jäivät sähköttä Suomessa.

- Suomen lisäksi myrskyt aiheuttivat jonkin verran sähkökatkoksia ja korjauksia myös Ruotsissa, Fortum kertoo tiedotteessaan.

Torstaiaamuna, puolitoista viikkoa Tapaninpäivän myrskyä myöhemmin ilman sähköä oli vielä noin 1 500 kotia.

Fortumilla on Suomessa runsaat 600 000 ja Ruotsissa lähes 900 000 sähkönsiirtoasiakasta.

Uusi Suomi on korjannut tämän uutisen aiemmassa versiossa olleet virheelliset luvut korvausten määrästä.