Taloustieteen professori, räväkkä bloggaaja Matti Virén kurmottaa Puheenvuoron blogissaan suomalaista järjestökenttää ja järjestöjen saamaa julkista rahoitusta.

Virén kuvaa erilaisia järjestöjä, yhdistyksiä ja instituutteja ”kerjäämisen ammattilaisiksi” ja kysyy, miksi ihmeessä Suomessa tarvitaan ja rahoitetaan satoja tai tuhansia tällaisia järjestöjä ja organisaatioita.

– Ymmärtäisin, jos ne olisivat ihmisten vapaaehtoisuuteen perustuvia, mutta kun ne ovat nykyään kaikki veronmaksajien rahoilla toimivia. Näennäisesti suurin syyllinen on Raha-automaattiyhdistys, joka vuosittain syytää yli 300 miljoonaa (315 M vuonna 2016) erilaisille järjestöille ja hankkeille. Eri ministeriöt ja kunnat kilpailevat RAY:n kanssa rahojen jakamisessa sadoille jopa tuhansille järjestöille. Tulos on vähän sama kuin kehitysavussa: löysä raha tuhoaa kaiken vapaaehtoisuuden ja synnyttää omituisen kerjäläissektorin julkisen vallan ja yksityisen sektorin väliin, Virén väittää.

– Järjestöt eivät elä omilla tuloillaan vaan ruinaamalla muilta, käytännössä veronmaksajilta.

Hänen mukaansa järjestöjen toiminnassa olennaiseksi tulee raha-anomusten täyttö ja ”kyky puhutella oikein (ainakin poliittisesti korrektisti) rahan jakajia”.

Professori katsoo, että hyvä tarkoitus suojelee järjestökenttää kritiikiltä. Siten järjestötoimijat kasvattavat valtion velkataakkaa ilman, että niiden tarpeellisuutta ja tehokkuutta koskaan arvioitaisiin, Virén kirjoittaa.

– Valtaosa niistä ei edes julkista taseitaan tai tuloslaskelmiaan! Ne ovat vain aikojen saatossa kyenneet luomaan itselleen sellaiset verkostot hyvistä ”veljistä” ja aina persaukisista poliitikoista, että kukaan ei tohdi kyseenalaistaa niitä. Jos valtion tai kuntien menoja yritetään supistaa, tarjolle esitetään vain vanhusten hoitokodit ja sairaaloiden ensiapu, Virén kirjoittaa.

– Mediakin on ollut aika hampaaton tässä suhteessa; vai koska olette nähneet analyyseja, joissa kyseenalaistettaisiin nykyjärjestelmää. Järjestöissähän on niin kivoja ihmisiä. Ja ne ovat aina samaa mieltä kuin mekin! hän arvostelee.

Virén kertoo kyseenalaistavansa nykyään myös suomalaisen uhkapelimonopolin, koska ”kun seuraa, mihin esimerkiksi RAY:n rahat menevät, en ole lainkaan varma siitä, että kotimainen pelimonopoli on perusteltua”.