Suomalaiset jalkapallofanit ja median edustajat ovat Huuhkajien Kroatia-tappion jälkeen päivitelleet suomalaisen jalkapallon surkeaa tilaa. Valmentaja saa kuulla kunniansa ja Palloliitto siinä sivussa tietysti myös. Kritiikissä ei ole mitään uutta.

Valmentaja Hans Backe ei ole onnistunut tehtävässään, mutta välttämättä kukaan toinenkaan valmentaja ei olisi onnistunut sen paremmin. Pelitavassa on ollut Backella hakemista ja Kosovo-ottelu olikin pelitavan vuoksi rimanalitus, mutta Islantia sekä Kroatiaa vastaan Suomi kaatui siihenkin, etteivät parhaat pelaajat olleet käytettävissä.

Ikävä fakta on, ettei Suomen pelaajien taso ei riitä. Ilkeimmissä kommenteissa irvaillaan anekdootilla ”paskasta ei saa konvehtia”.

Huuhkaja-fanit huusivat sunnuntaina Tampereella ”Alaja ulos”. Palloliiton puheenjohtajan Pertti Alajan eroa vaadittiin myös kesäkuussa 2015 pelatun surullisen Unkari-ottelun yhteydessä. Sen pelin jälkeen potkut sai A-maajoukkueen päävalmentaja Mixu Paatelainen, jota fanit kehottivat ”painumaan v*****n”.

Alaja saa jatkaa tehtävässään. Hän on ollut suomalaisessa jalkapallossa eri johtotehtävissä jo 25 vuoden ajan.

Palloliiton puheenjohtajaksi Alaja valittiin 2012. Viime huhtikuussa hänet valittiin jatkokaudelle. Vastaehdokkaita ei ilmaantunut.

Alajan puheenjohtajakaudella mitään kehitystä urheilullisella tasolla ei ole tapahtunut. Naistenkin A-maajoukkue karsiutui EM-kisoista kolmen lopputurnauksen putken jälkeen.

Miksi Alajaa ei haasteta? Vastaus on, että Alaja nauttii Palloliitossa valtavaa kannatusta. Hän on suomalaisen jalkapallon Kekkonen, kuten Kalervo Kummola on jääkiekossa.

Valtakeskittymässä oma asema Palloliitossa varmasti heikkenisi, jos Alajaa vastaan uskaltaisi lähteä sotajalalle. Alajan valta-asema hyödyttää monia.

Alaja on linkittynyt hyvin FIFA:n ja UEFA:n sisäpiiriin. Hänellä on erinomaiset kansainväliset suhteet.

Alajan avulla Suomi saattaa selviytyä 2024 EM-kisoihin ilman karsintoja. Pohjoismaat suunnittelevat yhteishakua turnauksesta. Kun mukana on 24 joukkuetta, voisivat Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska saada automaattiset kisapaikat.

Jos Alaja tässä hankkeessa onnistuu, tuleekin hänestä suomalaisen futiksen kansallissankari.