Emme kommentoi, kuuluu Marimekon vastaus yksinkertaiseen kysymykseen.

Designyritys myönsi tänään, että suunnittelija Maija Louekarin Hetkiä-kuosin inspiraation lähteenä on toiminut Markus Lepon 1960-luvulla ottama valokuva. Helsingin Esplanadilla otetun kesäisen valokuvan ja kuosin yhdennäköisyys oli ehditty huomata muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Markkinointi&Mainonta-lehden jutusta näkyy, että kuosi ja valokuva ovat kadulla kävelevien ihmisten kukkapuskia myöten yhteneväisiä. Mustavalkoinen kuosi ei silti asiantuntijan mukaan riko valokuvan tekijänoikeuksia.

Marimekko kiisti Hetkiä-kuosiin liittyneet, espanjalaisesta laukusta alkunsa saaneet plagiointisyytökset jo torstaina tiedotteessaan. Tässä tiedotteessa yhtiö ei puhu sanaakaan Lepon valokuvasta, vaan toteaa espanjalaisen laukun kopioksi Louekarin työstä.

–Oman Hetkiä/Moments-kuosini inspiraationa olivat kaupunkinäkymät Helsingistä. Piirsin Helsingin keskustasta kaupunkinäkymää, jossa katse kohdistuu Esplanadin puiston suunnalta Fabianinkadun ja Pohjoisesplanadin risteymään. Tämä helsinkiläinen näkymä on selkeästi nähtävissä myös nimettömän lähteen Barcelonasta hankkimassa laukussa, Louekari sanoi tiedotteessa torstaina.

Tiedotteen liitteenä oli valokuva Fabianinkadun ja Pohjoisesplanadin kulmasta, ”joka toimi Hetkiä/Moments-kuvion inspiraationa”.

Miksi ette myöntäneet heti, että inspiraation lähde oli Lepon valokuva?

–Emme kommentoi. Siinä [tiedotteessa] ovat meidän kommenttimme tähän, vastaa Merja Paulamäki Marimekon konserniviestinnästä.

Inspiraation ottaminen ei ole kiellettyä, mutta asian myöntäminen nyt, yleisön jo huomattua yhdennäköisyyden valokuvaan, vaikuttaa selittelyltä.

–Se on toimittajan tulkinta, Paulamäki sanoo.

Hetkiä-kuosiin liittyvä kohu alkoi, kun Yleisradio uutisoi nimettömänä pysytelleen naisen havainnosta. Ylen uutisen mukaan Espanjasta ostettu laukku muistutti Louekarin kuosia. Marimekko kiisti plagiointisyytöksen ja totesi espanjalaisen laukun kopioksi Hetkiä-kuosista – jonka alkuperäksi nyt paljastui vanha valokuva.