Mitä tapahtui pääministeri Antti Rinteen (sd) ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd) lupauksille Postin kiistassa, ihmettelee entinen Suomen kommunistisen puolueen pitkäaikainen puheenjohtaja Yrjö Hakanen.

Siunaako hallitus Postin työehtoshoppailun, Hakanen pohtii Puheenvuoron blogissaan.

”Kun syksyn alussa kiisteltiin 700 pakettilajittelijan siirtämisestä Teollisuusliiton heikomman sopimuksen piiriin, ilmoitti omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sdp), että ’siirtoa ei nyt tehdä vaan se siirretään neuvotteluun, jossa ovat kaikki työntekijät’”, Hakanen huomauttaa blogissaan.

”Miksi omistajaohjauksesta vastaava ministeri ei enää edellytä, että pakettilajittelijoiden työehdot ratkaistaan samassa neuvottelussa, jossa sovitaan muiden työntekijöiden työehdoista? Miksi Postin työehtoshoppailu on nyt ’todellisuutta’, josta ei voikaan neuvotella?”

Paatero jäädytti aiemmin syksyllä postilaisten tes-siirron. Tiistaina Paatero ilmoitti Ylen haastattelussa, että Postin työntekijöiden siirto uudelle työnantajalle ja uuteen työehtosopimukseen on nyt tapahtunut tosiasia.

”700 työntekijää on siirretty toiseen yhtiöön. Ja se on tällä hetkellä lähtökohta”, hän sanoi.

Postin mukaan tes-siirto tuli voimaan 1. marraskuuta, eli Medialiitto ja Teollisuusliitto ovat jo sopineet pakettilajittelijoiden työehdoista. Työnantajan järjestäytyminen määrittää Suomessa sen, mitä työehtosopimuksia työnantaja noudattaa, ja Posti on siirtänyt pakettilajittelijat tytäryhtiöönsä, joka on Medialiiton jäsen.

Hakanen jatkaa huomauttaen, että vielä syyskuussa myös pääministeri Antti Rinne ilmoitti, että hallitus ei tule hyväksymään postilaisten palkanalennuksia.

”Onko Rinteen arvostelema Postin tapa leikata palkkoja muuttunut hyväksyttäväksi vain sillä, että leikkaaminen alkaa kahden vuoden kuluttua”, Hakanen pohtii viitaten siirtymäaikaan, jota Posti pidensi julkisen kohun myötä.

”Entä miksi muut ministerit ovat hiljaa Postin työehtoshoppailusta? Mihin ovat unohtuneet esimerkiksi Vasemmistoliiton vaalipuheet työehtoshoppailun vastustamisesta? Entä mitä tekee Postin hallintoneuvosto, jota johtaa Aki Lindén (sdp)?”, Hakanen jatkaa.

Postin väliaikainen toimitusjohtaja Turkka Kuusisto kertoi tiistaina, että muutoksilla on valtion omistajaohjauksen tuki ja vetosi, että tes-siirtoa ei enää käytettäisi PAU:n ja Paltan työehtosopimusneuvotteluiden jumittamiseen. LUE LISÄÄ:

Yrjö Hakaselta löytyy kritiikkiä myös valtakunnansovittelijalle.

”Postin ja työnantajaliitto Paltan johtajien mielestä työehtoshoppailuun ei sopimusriidan sovittelussa saa puuttua – vaikka juuri se on keskeinen riidan aihe. Jostain syystä sovittelija on tämän linjan hyväksynyt, vaikka hänen pitäisi tietysti etsiä ratkaisuja kiistan aiheena oleviin erimielisyyksiin”, Hakanen kritisoi.

Hakasen mielestä Postin tehtävät pitäisi määritellä omistajaohjauksessa uusiksi, korostaen julkista palvelua voitonteon sijaan.

”Jos ja kun Posti Groupin hallitus ei suostu lopettamaan työehtoshoppailua, on valtio-omistajan syytä vaihtaa sen tilalle uusi hallitus ja huolehtia omistajaohjauksella, että myös pakettilajittelijat kuuluvat jatkossakin PAU:n sopimuksen piiriin.”

Uutistoimisto STT:n tuoreen uutisen mukaan valtion omistajaohjausosasto on jo aiemmin syksyllä antanut tukensa päätökselle siirtää Postin pakettilajittelijat toiseen tessiin.

LUE MYÖS: