Oppositiopuolue kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen ihmettelee tiedotteessaan Marinin hallituksen päätöstä jatkaa kesäkuussa ravintolatoiminnan rajoitteita koko maassa. Heinosen mielestä valtakunnallisille rajoituksille ei enää olisi perusteita.

”Monissa maakunnissa ei koronatartuntoja ole enää havaittu ja peräti 11 sairaanhoitopiirin alueella on raportoitu toukokuussa, kuun puoliväliin mennessä, enimmillään viisi tartuntaa”, Heinonen kertoo tiedotteessaan.

Hallitus kertoi tänään, millaisia velvoitteita ja rajoitteita ravintolatoimintaan asetetaan, kun ne jälleen 1. kesäkuuta alkaen saavat avata ovensa asiakkaille.

Heinonen pitää välttämättömänä, että eduskunnan perustuslakivaliokunta arvioi hallituksen esitystä alueellisesti.

”On vaikea ymmärtää, mikä on peruste määrätä edelleen kesällä mm. lounaspaikkojen ja kahviloiden asiakasmäärät puoleen esimerkiksi Pohjois-Karjalassa, Itä-Savossa ja Ahvenanmaalla, missä ei ole enää edes toukokuussa ollut yhtään tartuntaa. Ja vastaavia alueita on muitakin. Tällaiset rajoitustoimet ovat kohtuuttomia.”

”Ymmärrän, että pääkaupunkiseudulla rajoituksia edelleen pidetään yllä, mutta en sitä, että rajoituksia tehdään edelleen koko maahan todellisesta tartuntatilanteesta välittämättä”, Heinonen jatkaa.

Heinosen mukaan etenkin vaatimus asiakaspaikkojen puolittamisesta on yritysten taloudelle hankala, koska ”puoliksi avatulle kahvilalle ja ravintolalle tulee käytännössä lähes täydet kulut”.

Alueellisten ratkaisujen harkitsemista on kannanotoissaan korostanut myös eduskunnan perustuslakivaliokunta, joka on ollut huolissaan vähäisten tartuntojen alueiden elinkeinoelämän turhasta rajoittamisesta. Hallituskin kertoi tiistaina tiedotustilaisuudessaan, että alueelliset ratkaisut ovat mahdollisia.

Uusi Suomi kysyi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulta (sd) infossa, miksi alueellisiin ratkaisuihin ei ryhdytty jo nyt, vaikka tautitilanne on hyvin erilainen eri puolilla Suomea. Kiurun vastuulla oli hallituksen ravintolapäätöksen esittely.

”Tässä lähtökohtana on nimenomaan se, että saataisiin ravintolat turvallisesti auki”, Kiuru sanoi.

”Me teemme nyt hallitun ja turvallisen lähdön siihen, että ravintolat avataan. Tältä osin on katsottu, että sääntely tehdään tässä tautitilanteessa asetuksella yhdenmukaisesti koko maata koskien. Jatkossa, tulevissa asetuksenannoissa valtioneuvosto voi käyttää tätä näkökulmaa alueelliseen tarkasteluun.”

Kiuru huomautti tilaisuudessa, että niin maailmalta kuin Suomesta on kokemuksia siitä, kuinka isokin tartuntaketju voi käynnistyä nimenomaan ravintolasta.

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoo tiedotteessaan, että hallituksen lakiesityksen nojalla annettava asetus sallii myös sen, että hallitus voi tarvittaessa lieventää rajoituksia alueittain.

”Tarkoitus on, että rajoituksia voitaisiin asetusta muuttamalla lieventää, jos epidemiatilanne sen sallii. Rajoituksia voidaan asetuksella myös kiristää, mikäli epidemiatilanne sitä edellyttää”, ministeriö kertoo.

LUE TARKEMMIN RAVINTOLOIDEN UUSISTA PELISÄÄNNÖISTÄ:

Ministeri Krista Kiuru esitteli hallituksen ravintolapäätöksen yksityiskohdat.Kuva: LAURI HEIKKINEN