Koko kevät ja alkukesä on hehkutettu Suomen nuorten jääkiekkoilijoiden menestystä. Suomessa miesten jääkiekolle povataan loistavaa tulevaisuutta.

Suomi on viime vuosina menestynyt hyvin myös miesten koripallossa ja lentopallossa. Molemmissa lajeissa Suomen tason povataan nousevan, mutta merkkejä tästä on ainoastaan miesten puolella.

Joukkuelajeissa naisten puolella tilanne on vaatimaton. Naisten jääkiekossa Suomi taistelee arvoturnauksissa kyllä pronssimitaleista, mutta lajin ylivoimaisten kärkimaiden USA:n tai Kanadan tasapäinen haastaminen ei tällä hetkellä ole realistista.

Naisten koripallossa ja lentopallossa kansainvälinen taso on Suomella heikompi miesten tasoon verrattuna. Vain jalkapallossa Suomen naiset ovat kansainvälisessä vertailussa miehiä korkeammalla.

Suomi on pelannut kolmessa perättäisessä naisten jalkapallon EM-turnauksessa. Vaikka Portugalia vastaan Suomi jäi tiistaina Helsingissä pelatussa karsintaottelussa maalittomaan tasapeliin, on neljänteen perättäiseen EM-turnauspaikkaan yhä mahdollisuuksia.

Suomalaisen joukkueurheilun murheenkryyni on käsipallo, joka on Euroopassa yksi suosituimmista joukkuelajeista. Suomen miesten maajoukkueella ei ole mitään jakoa arvoturnauspaikkoihin.

Suomen naisten käsipallomaajoukkueella menee vieläkin huonommin. Suomi hävisi EM-karsinnoissa kaikki kuusi otteluaan ja Käsipalloliiton liittohallitus päätti kokouksessaan, ettei naisten maajoukkuetta lähetetä ensi syksyn MM-karsintoihin. Katseet on nyt suunnattu maajoukkueen luotsaamiseen kohti tulevaa päätavoitetta eli ensi vuoden EM-karsintoja.

- Ymmärrettävä ja kannatettava päätös liittohallitukselta. Ottelut näin kovia maita vastaan eivät tällä hetkellä palvele meitä, nyt tarvitsemme todellakin harjoitusleirejä ja vastuksia, joita vastaan voimme pelata tasaisia pelejä, sanoi Suomen maajoukkueen kokenut maalivahti Sonja Koskinen Käsipalloliiton tiedotteessa.

Muissa Pohjoismaissa naisten käsipallo on erittäin suosittua. Norjassa ja Tanskassa naisten käsipallon arvokisoja katsoo tv:stä huomattavan paljon enemmän väkeä kuin jääkiekon MM-kisoja. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa naisten käsipallo on ammattilaisurheilua.

Suomessa naisten joukkuelajit jäävät valitettavan vähälle huomiolle, vaikka naisten joukkuepelit tuottaisivat varmasti yhtä jännittäviä penkkiurheiluelämyksiä kuin miestenkin arvokisaottelut. Jos Suomi pelaisi naisten arvokisoissa ja menestyisi, voisi tv:n ääreen saada satojatuhansia katsojia.

Vastuu naisten maajoukkueiden tason kasvattamisesta on tietysti lajiliitoilla. Ongelmana ovat vähäiset resurssit, ja huipulle on vaikeaa päästä, jos maajoukkuepelaajat eivät ole ammattilaisia.

Naisten maajoukkueiden vaatimattomasta näkyvyydestä olisi silti hyvä keskustella enemmän. Lajiliittojen, urheilupäättäjien, penkkiurheilijoiden ja urheilijoiden talkootyöllä voitaisiin päästä nousuun.

Faktahan on, ettei suomalainen naisten palloilujoukkue ole koskaan esiintynyt kesäolympiakisoissa.