Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan Suomi tulee EU:n puheenjohtajakaudellaan pyrkimään niin sanotun hiilipörssin käynnistämiseen eli hiilinielujen ”markkinan” luomiseen.

Sipilä ilmoitti asiasta maanantaisen ilmastoseminaarinsa päätteeksi. Sipilän koolle kutsumassa seminaarissa 170 vaikuttajaa yhteiskunnan eri sektoreilta keskusteli suomalaisista ilmastoteoista.

Yksi vaikuttajista, paljon mediahuomiota ilmastonäkemyksillään saanut energiayritys St1:n perustaja Mika Anttonen, peräänkuulutti puheenvuorossaan hiilipörssin perustamista. Hiilipörssi olisi markkinapaikka sidotulle ja päästetylle hiilelle. Valtioneuvoston tiedotteen mukaan se tarkoittaisi sitä, että päästäjät maksaisivat päästöistään ja ilmakehästä hiilidioksidia poistavien ratkaisujen tarjoajille puolestaan maksettaisiin. Kerätyt rahat siirrettäisiin ilmastotoimenpiteisiin.

Anttosen mielestä EU-alueella päästöjä aiheuttavat energia- ja öljy-yhtiöt tulisi velvoittaa siihen, että vuoteen 2050 mennessä ne vähentäisivät fossiiliset päästönsä nollaan. Hiilipörssissä eri vähennyskeinot ”kilpailisivat” keskenään.

Anttosen esityksen mukaan hiilipörssi olisi Euroopalta vastuullinen tapa näyttää esimerkkiä muulle maailmalle, mutta myös ”miljardin euron mahdollisuus” kaupallistaa hiilimarkkina ja hiilinielukonsepti.

Hiilinielut kuten metsät ja muu biomassa sitovat hiilidioksidia itseensä ja vähentävät näin kasvihuonekaasujen määrää ilmakehässä.

Juha Sipilä linjasi seminaarin jälkeen, että ilmastotaistelussa tarvitaan kaikkia kolmea asiaa: hiilijalanjälkeä tuottavan kulutuksen vähentämistä, hiilinielujen kasvattamista sekä uutta teknologiaa, jolla kyetään sitomaan hiiltä ilmakehästä. Seminaariin tyytyväinen pääministeri kertoi, että vaikuttajaryhmä kokoontuu tammi-helmikuussa uudelleen ja että seminaarin tuottamia ideoita viedään nyt eteenpäin.

Sipilän mukaan seminaarissa hahmottui myös ”työlistaa” Suomen EU-puheenjohtajuuskaudelle.

”Lähdemme kunnolla nyt tavoittelemaan sitä, että saisimme alkuun tuon EU:n hiilipörssin, jossa pystyttäisiin myös sitä hiilinielupuolta ottamaan mukaan. Että suomalainen pelto ja metsä voisivat saada lisätuloja siitä, että ne toimivat hiilinieluina”, Sipilä kertoo valtioneuvoston videolla.

”Sillä tavalla jokainen suomalainenkin periaatteessa voi osallistua hiilinielujen kasvattamiseen – mutta siihen tarvitaan aito markkinapaikka [hiilipörssi], ja sitä yritetään saada alkuun Suomen puheenjohtajuuskauden aikana.”

Sipilä nosti hiilinielun markkinat esiin jo seminaarin avauspuheessaan todeten, että muutamat osallistujat ”ovat olleet tässä aktiivisia”.

”Nimittäin Suomi voisi toimia aloitteellisesti, että hiilinieluilla olisi tulevaisuudessa markkinat”, Sipilä sanoi.

Hänen mukaansa pörssin perustaminen vaatii nielujen todentamista ja hiilivarastojen pysyvyyden varmistamista, mikä taas edellyttää tarkkaa tietoa metsien kasvusta ja puustosta.

”Meillähän kuitenkin pystytään jo nyt laserkeilauksella puusto mittaamaan puu puulta. Siksi Suomen kannattaa olla aktiivinen nielumarkkinoiden ideoinnissa. Voisimme itse edetä lähivuosina niin, että asiaa pilotoitaisiin”, Sipilä kaavailee.

Valtioneuvoston video Sipilän johtopäätöksistä nähtävissä alla.

LUE LISÄÄ:

St1-miljardööri Mika Anttonen: ”Oli vaikea juttu huomata, että biopolttoaineet eivät ole mikään ratkaisu”

St1-miljardöörille tukea: Afrikan metsäkatastrofista voi tulla suuri ilmastoratkaisu – Suomella nyt sauma isoihin tekoihin

ST1-miljardööri lyttää sähköautot, päästörajoitukset ja biopolttoaineet ilmastotoimina – ”Naiivi ja vastuuton kuvitelma EU:ssa”