"Kapitalistina minun on pakko sanoa ääneen, että kapitalismi on kuollut", teknologiajätti Salesforcen perustaja Marc Benioff kirjoitti Yhdysvaltoja kohauttaneessa New York Times -lehdessä maanantaina 14.10. julkaistussa mielipidekirjoituksessaan.

Nykyinen järjestelmä on johtanut syvään eriarvoisuuteen. Yrityksen kokonaisvaikutus on saatava voiton tavoittelun rinnalle, vaatii yhä useampi talousvaikuttaja.

Kapitalismi on tehnyt paljon hyvää, Benioff toteaa. Markkinatalous, tieteellinen tutkimus ja innovaatiot ovat luoneet hyvinvointia ja uusia teollisuudenaloja. Miljoonia on pelastettu taudeilta ja nostettu miljardeja ihmisiä köyhyydestä.

Ongelma on Benioffin mukaan kapitalismin pakkomielle palvella ensisijaisesti finanssisijoituksia eli osakkeenomistajia.

"Maailman 26 rikkaimmalla ihmisellä on nyt yhtä paljon vaurautta kuin köyhimmillä 3,8 miljardilla ihmisellä. Päästöjen lisääntyminen ajaa planeettaamme kohti ilmastokatastrofia", Benioff kirjoittaa.

Tuloerot Yhdysvalloissa saavuttaneet korkeimman tasonsa 50 vuoteen. 0,1 prosenttia omistaa 20 prosenttia varallisuudesta, vaikka monelta amerikkalaiselta ei löydy edes 400 dollaria kriisitilanteeseen.

Varoitus piittaamattomille

Tunnetuimpia muutosta ajavia on yhdysvaltalaisen varainhoito- ja hedge-rahastotalo BlackRock, joka arvioi sijoitusportfoliossa riskin ja takaisinmaksun lisäksi myös ulkoisvaikutuksia. Kiinassa Aasian rikkain mies, Alibaba-perustaja Jack Ma on ilmaissut saman suuntaisia ajatuksia, kuten myös Amazon-perustaja Jeff Bezos ja vaikutusvaltainen pääomasijoittaja Nick Hanauer.

Elokuussa hyvää hallintoa yhdysvaltalaisissa yrityksissä ajava Business Round Table totesi, että yrityksen tavoite on oltava kaikkia sidosryhmiä ja jokaista amerikkalaista palveleva taloudellinen toiminta.

Syyskuussa talouskolumnisti ja ekonomisti Martin Wolf totesi Financial Timesissa, että peukaloitu kapitalismi on pilaamassa demokratiaa.

Viime viikolla Englannin keskuspankki varoitti yrityksiä, jotka suhtautuvat piittaamattomasti ilmastonmuutokseen.

"Kapitalismi on pelastettava itseltään", totesi vaikutusvaltaisen Ford Foundation -säätiön johtaja Fast Company -lehdessä torstaina.

Kestävän kehityksen kapitalismiin

"Mikäli pyrkimyksemme suurempiin voittoihin tekee maailmasta huonomman paikan, opetamme lapsillemme ainoastaan ahneuden voimaa", Benioff jatkaa New York Timesissa.

Uusi kapitalismi on Benioffin mukaan oikeudenmukaista, tasa-arvoista ja kestävää. Yritykset vaikuttavat myönteisesti sidosryhmiinsä ja ympäristöön.

Toteutuakseen tämä vaatii laajempaa käsitystä vastuusta.

"On keskityttävä kaikkiin sidosryhmiin. Työntekijöihin, asiakkaisiin, väestöihin ja planeettaamme."

Benioffin mukaan yritystoiminnan on muututtava, mutta poliittisia päätöksiä ei saa jäädä odottamaan.

"Jokaisen toimitusjohtajan ja yrityksen on ymmärrettävä, ettei vastuu pääty oman konttorin rajalle. Kun alamme keskittyä kasvattamaan arvoa sidosryhmille eikä pelkästään omistajille, myös yritykset menestyvät paremmin", Bezos kirjoittaa.