Itsenäisyyspäivään liittyy monia perinteitä, joista yksi on vuosittainen itsenäisyysparaati, joka järjestetään tänä vuonna Mikkelissä. Viime vuosina itsenäisyyspäivän paraatia on katsonut Ylen mukaan yli miljoonapäinen yleisö.

Syksyllä paraateista tuli puheenaihe, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump halusi Ranskassa näkemänsä paraatin jälkeen järjestää Yhdysvalloissa vastaavan tapahtuman. Trump kuitenkin muutti mieltään, kun kuuli paraatin hinnan.

Kuinka paljon itsenäisyyspäivän paraati maksaa Suomessa?

Maavoimien esikunnan henkilöstöosaston apulaisosastopäällikön, everstiluutnantti Timo Iltasen mukaan valtakunnalliset paraatit ovat maksaneet maavoimien järjestämänä keskimäärin 100 000 euroa.

"Emme laske siihen mukaan palkkakuluja, koska kuukausipalkat maksamme joka tapauksessa. Luvussa on vain suorat ylimääräiset kustannukset, mitkä paraatista syntyvät", Iltanen sanoo Talouselämälle.

Lukuun ei ole myöskään laskettu mukaan lentonäytösten kustannuksia, koska ne luetaan Iltasen mukaan kuuluvan koulutukseen liittyvään lentotoimintaan.

Iltasen mukaan valtakunnalliset paraatit, eli Puolustusvoimain lippujuhlan päivän paraati ja itsenäisyyspäivän paraati, maksavat suunnilleen saman verran. Joukkoja ja ajoneuvoja paraateissa on lähestulkoon saman verran. Tällä viikolla järjestettävään itsenäisyyspäivän paraatiin osallistuu noin 800 henkilöä, 52 ajoneuvoa ja 18 ilma-alusta.

Valtakunnalliset paraatit

Valtakunnallisia paraateja järjestetään lähtökohtaisesti kaksi kertaa vuodessa: 4. kesäkuuta Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä ja itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta.

Paraatien pitopaikkakunnat vaihtelevat. Järjestämisvastuu kiertää. Tänä vuonna paraatin järjestämisestä vastuussa on maavoimat.

"Kesäparaateissa voi olla mausteita, joita talviparaateissa ei ole. Esimerkiksi toimintanäytös ja lentonäytös", Iltanen kertoo.

Viime kesänä Puolustusvoimain lippujuhlan päivän paraatin kustannukset nousivat yli 100 000 euron, koska Seinäjoki ei ole varuskuntapaikkakunta.

"Isoimmat erot syntyvät välimatkoista ja siitä onko paraatipaikkakunta varuskuntapaikkakunta vai ei. Jos pystymme tukeutumaan paljon varuskuntaan paraatin hinta voi olla alle 100 000 euroa", Iltanen sanoo.

Paraatin isoimmat menoerät tulevat Iltasen mukaan virkamatka- ja kuljetuskustannuksista.

"Siitä kun maksetaan linja-autojen vuokria, lavetteja ja polttoainekustannuksia ja palkatun henkilökunnan hotellimajoituksia ja päivärahoja eli normaaleja virkamatkakustannuksia", Iltanen sanoo.

Hänen mukaansa äänentoisto, tilavuokrat ja tarjoilut ovat pienempi osa koko potista.

Miksi järjestää paraati?

Iltasen mukaan puolustusvoimat haluaa käyttää toimintamenoihin tarkoitettuja määrärahojaan paraateihin muun muassa perinteiden vuoksi.

"Haluamme paraateilla lujittaa ja ylläpitää kansalaisten maanpuolustustahtoa, kunnioittaa sotiemme veteraanien työtä ja samalla meillä on mahdollisuus näyttää kansalaiskykyä ja kalustoa", Iltanen sanoo.

Maanpuolustus kuuluu Iltasen mukaan kaikille.

"Siksi haluamme tähän vuodesta toiseen meidän määrärahojamme satsata", Iltanen sanoo.

Tänä vuonna itsenäisyyspäivän paraatiin osallistuu joukkoja maavoimista, merivoimista, ilmavoimista, Maanpuolustuskorkeakoulusta, Rajavartiolaitoksesta ja veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä.

Ylen katsojatietojen mukaan itsenäisyyspäivän paraatia katsoi vuosina 2015, 2016 ja 2017 yli miljoonapäinen yleisö. Katsojamäärät ovat kasvaneet vuosikymmenen alusta. Vielä vuonna 2010 paraatia katsoi Ylen katsojatietojen mukaan 608 000 henkilöä.