Yhdysvallat on päässyt Lockheed Martinin kanssa sopimukseen seuraavien kolmen tuotantoerän F-35 -yksikköhinnoista.

Lockheed Martin tiedotti tiistaina, että F-35-hanketoimisto ja LM ovat allekirjoittaneet 34 miljardin Yhdysvaltain dollarin sopimuksen 478 F-35-hävittäjän tuotannosta ja toimituksista. Sopimus sisältää tuotantoerien 12-14 koneiden myynnin Yhdysvaltain asevoimien, kumppanimaiden ja ulkomaisten Foreign Military Sales (FMS) -asiakkaiden käyttöön.

F-35:n A-versio on ehdolla myös Suomen seuraavaksi monitoimihävittäjäksi. Mikäli se tulee valituksi, kauppa ja hintapäätös tehtäisiin FMS-ohjelman puitteissa.

Uudessa sopimuksessa koneiden hinta on laskenut toistakymmentä prosenttia.

Yhdysvalloissa on pitkään keskusteltu F-35 -kehitysohjelman teknologisista haasteista sekä korkeasta hinnasta. Lockheed Martinin F-35 -ohjelman vetäjä Greg Ulmer toteaa tiedotteessa, että jo tuotantoerässä 13 F-35A -koneen hinta laskee alle 80 miljoonan dollarin, eli kustannussäästötavoite olisi saavutettu vuotta suunniteltua aikaisemmin.

”F-35-ohjelma on onnistunut alentamaan viidennen sukupolven F-35-hävittäjän hinnan neljännen sukupolven hävittäjien hintaa vastaavalle tai alhaisemmalle tasolle tehokkaiden hankintastrategioiden, hallinnon ja teollisuuden vahvan kumppanuuden sekä jatkuvien laadun varmistamiseen ja kustannusten alentamiseen tähtäävien toimenpiteiden ansiosta”, Ulmer toteaa.

Tarkemmin hän ei yksilöi, mihin konetyyppiin hintaa verrataan. Hyvä on myös muistaa, että hankintahinta ja käyttökustannukset ovat kaksi eri asiaa. Suomen HX-hankkeessa haetaan monitoimihävittäjää, joka tulisi käyttöön 2025 ja pysyisi operatiivisessa käytössä noin vuoteen 2060.

Tiedossa ei ole myöskään, miten juuri Suomen ilmavoimat käyttökustannuksensa laskee, joten eri konevalmistajien esittämiin elinkaarikustannusarvioihin kannattaa suhtautua jokseenkin varovaisesti.

F-35:n arvioidaan olevan maailmalla käytössä aina 2070-luvulle asti.

Uudessa sopimuksessa F-35A:n hinta tuotantoerässä 12 on 82,4 miljoonaa dollaria, tuotantoerässä 13 79,2 miljoonaa ja tuotantoerässä 14 77,9 miljoonaa.

Kustannussäästö tuotantoerien 11 ja 14 välillä olisi siis 12,8 prosenttia.

Kallein F-35:n versio eli merijalkaväen käyttöön tarkoitettu, lyhyeen lentoonlähtöön ja pystysuoraan laskeutumiseen kykenevä F-35B maksaisi tuotantoerässä 14 101,3 miljoonaa dollaria.

Uusi sopimus sisältää 291 konetta Yhdysvaltain asevoimille, 127 konetta F-35-kumppanimaille ja 60 konetta FMS-asiakkaille.

Kyseessä ovat lähivuosien tuotantoerät. Aiemmin syksyllä Lockheed Martin kertoi, että esimerkiksi Puolalle vuonna 2024 toimitettavat ensimmäiset neljä F-35A -yksilöä voitaisiin valmistaa tuotantoerän 16 puitteissa. Jää nähtäväksi, miten toteutunut yksikköhinta kehittyy 2020-luvulle mentäessä.

Suomessa HX-hankkeen vastuuhenkilöt eivät ota julkisuudessa kantaa tarjoajien ominaisuuksiin tai julkisuudessa esiintyviin hintatietoihin. Valtioneuvoston on määrä päättää Hornet-kaluston seuraajakoneesta vuonna 2021, joten Suomen mahdollisesti tilaamat koneet tulisivat tiistaina julkistettua sopimusta myöhemmistä eristä.

LUE MYÖS: