Rakennusyhtiöiden osakekurssit ovat kehittyneet varsin heikosti Helsingin pörssissä.

Esimerkiksi YIT:n, SRV:n ja Lehdon kurssit ovat viidessä vuodessa pudonneet 60–90 prosenttia. Alkuvuonna toimialan osakkeet ovat nousseet hieman.

Minkälaisia sijoituskohteita suomalaiset rakennusyhtiöt oikeastaan ovat?

”Yleiseltä kantilta ajatellen, sijoittajan pitää tietysti pystyä arvioimaan syklisyyttä. Riskinsietoa tarvitaan, jos lähtee tähän kategoriaan sijoittamaan. Pitää myös arvioida mahdollisuuksia tarpeeksi pitkällä aikavälillä”, sanoo yrityspankkiiri Elina Puhakainen Aktiasta Markkinaraadin tuoreessa lähetyksessä.

SRV:n toimitusjohtaja Saku Sipola toteaa, että Suomessa on lopulta varsin pieni ryhmä pörssinoteerattuja rakennustoimialan yrityksiä, joiden profiilit ovat hyvin erilaisia.

”On infrayritystä, vahvasti asuntopainotteista, korjausrakentamispainotteista, on eroja siinä, kuinka paljon on asuntorakentamista ja toimitilarakentamista.”

Yhtiöillä on myös erilaisia historian haasteita ratkottavanaan, hän lisää.

Miksi juuri nyt kannattaisi sijoittaa rakennusalalle?

”Se on varmaan niitä asioita, joita ei ihan noin suoraan viestitä”, Sipola sanoo. Hän viittaa yhtiönsä hiljattain julkaisemaan tilinpäätökseen.

”Varmaankin minä seuraisin tilauskantojen kehitystä ja rakennetta, kun arvioisin sitä pidempää horisonttia.”

Minkälaiset yhtiöt selviävät matalasuhdanteesta voittajina? Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Jouni Vihmolla on napakka vastaus: ”Vahva tase ja monipuolinen tuotanto.”

”Taloudellisia puskureita varmasti vaaditaan, ketteryyttä sopeutua markkinassa ja tehdä oikeanlaisia valintoja”, lisää Aktian Puhakainen.

Rakennusyhtiö Lehto kertoi hiljattain, että se pohtii omistusjärjestelyitä. Nähdäänkö rakentamisen alalla kohta yrityskauppoja?

Katso oheisesta videolähetyksestä, mitä Markkinaraati sanoo yritysjärjestelyistä rakentamisen toimialalla.

LUE MYÖS: