Yhdysvaltain presidentti Donald Trump piti Kansakunnan tila -puheensa keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa. Trump aloitti odotetun puheensa kongressissa sovittelevasti, kun Trump muistutti demokraattien ja republikaanien yhteistyön tärkeydestä.

”Suuri voitto ei tarkoita voittoa yhdelle puolueelle, vaan koko Yhdysvalloille.”

Puhe koostui lähinnä Trumpin luettelemasta kehityksestä, jota Yhdysvalloissa on hänen presidenttikautensa aikana nähty. Monet numeroista olivat kuitenkin liioiteltuja.

Trump muun muassa kertoi, kuinka uusia työpaikkoja on syntynyt hänen kaudellaan 5,3 miljoonaa, kun Yhdysvaltain hallinto on ilmoittanut uusien työpaikkojen määräksi 4,9 miljoonaa. Puheessaan Trump kertoi hallinnon lisänneen 600 000 valmistavan teollisuuden työpaikkaa, vaikka todellisuudessa luku on tilastojen mukaan 454 000.

Presidentti myös sanoi hallinnon purkaneen sääntelyä enemmän kuin mikään hallinto aikaisemmin. New York Timesin mukaan kuitenkin muun muassa Ronald Reaganin ja Jimmy Carterin hallinnot purkivat enemmän sääntelyä omana aikanaan.

Lisäksi Trump piti odotetusti pitkän puheenvuoron muurin puolesta. Presidentti on jo pitkään ajanut Meksikon ja Yhdysvaltain rajalle muuria, ja kiistan takia Yhdysvaltain hallinto oli viikkoja kiinni tammikuussa. Hallinto uhkaa sulkeutua jälleen ensi viikolla, jos ratkaisua ei löydetä.

Trump sanoi laittomien rajaylitysten olevan kansallinen hätätila, vaikka todellisuudessa laittomat rajaylitykset eivät lisääntyneet vuoden 2018 viimeisinä kuukausina, kun rajavartiolaitos pidätti kuukausittain keskimäärin 50 000 laittomasti maahan pyrkivää. Lukema on kuitenkin paljon alhaisempi kuin esimerkiksi 2000-luvun alussa, jolloin laittomasti maahan pyrkiviä pidätettiin keskimäärin 100 000 kuukaudessa.

Puheensa aikana Trump lupasi kannattajilleen rakentavansa muurin.

”Minä saan sen rakennettua”, presidentti uhosi.

Tämä todennäköisesti tarkoittaa, että hallinto sulkeutuu jälleen, koska demokraatit vastustavat viiden miljardin muurin rakentamista. Edellinen viiden viikon sulkutila maksoi Yhdysvaltain taloudelle 11 miljardia, kun sadattuhannet hallinnon työntekijät jäivät ilman palkkojaan ja talous menetti ostovoimaa. LUE MYÖS: Donald Trumpilta heti uusi uhkaus muurikiistassa – Tutkija: ”Lisää vääntöjä edessä kasvavan sekamelskan alla”

LUE MYÖS: ”Näistä ihmisistä Donald Trump vaikenee” – 800 000 amerikkalaista jo 2 viikkoa palkatta

Etukäteen sijoittajia kiinnosti todennäköisesti eniten vihjeet Yhdysvaltain ja Kiinan kauppaneuvottelujen etenemisestä. Trump mainitsikin, että Yhdysvallat hakee sopua Kiinan kanssa.

”Minä arvostan Kiinan presidenttiä Xi Jinpingiä, ja me työskentelemme kovasti saadaksemme uuden kauppasopimuksen.”

Trumpin mukaan Yhdysvallat tavoittelee muutoksen aiheuttavaa sopimusta.

”Sopimuksen täytyy lopettaa epäreilu kauppa. lopettaa pitkäaikainen vajeemme sekä suojella amerikkalaisia työpaikkoja.”

Yhdysvaltain edustajat Robert Lighthizer sekä Steven Mnuchin matkustavat ensi viikolla Pekingiin neuvottelemaan ennen kuin Trump tapaa Xin myöhemmin helmikuussa.

”Me haluamme tehdä Kiinalle selväksi, että heidän vuosia jatkunut amerikkalaisen vaurauden ja työpaikkojen varastaminen on ohi.”

Viime aikoina lähes ainoat republikaaneja ja demokraatteja yhdistävät asiat ovat olleet Yhdysvaltain infrastruktuurin kehitys sekä lääkkeiden hintojen alentaminen. Trump muistutti puheessaan, että puolueet tekevät tässä yhteistyötä.

Trump ei kuitenkaan tarkentanut ajatuksiaan infrastruktuurin kehittämisestä sekä lääkkeiden hinnoista.

LUE MYÖS: Tutkijat arvailevat Donald Trumpin seuraavaa vetoa: ”Nato? - Seurauksena rajuja, tempoilevia lisäsatsauksia”