Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas) ja elinkeinoministerin, keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin äänenpainot ovat hieman erilaiset, kun he kommentoivat tänään perjantaina julkaistua loppuraporttia aktiivimallin vaikutuksista.

LUE MYÖS:

”Erillisiä aktiivimallin vaikutusta kompensoivia toimia ei tarvita vaan hallitus jatkaa työllisyystoimien valmistelua suhteessa 75 prosentin työllisyysastetavoitteeseen”, kirjoittaa Pekonen Facebookissa.

Kulmuni sen sijaan muistuttaa hallitusohjelman kirjauksesta, jonka mukaan aktiivimalli puretaan, kun työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimenpi­teistä on päätetty.

”Kunnioitamme hallitusohjelmaa ja pidämme siitä kiinni”, Kulmuni kirjoittaa Facebookissa.

Hallitus ajautui kesällä julkiseen kiistaan juuri siitä, pitääkö aktiivimallia korvaavista toimista sopia ennen purkamista.

”Aktiivimallin purkamisen jälkeenkin työttömyysturvaa on uudistettava. Valmistelu on ministeriöissä jo käynnissä. Tilalle on luotava parempi malli jolla on sama perustavoite: miten varmistetaan ihmisten aktiivisuus työnhaussa heti työttömyyden alusta asti ja miten rohkaistaan lyhyidenkin työtehtävien vastaanottamiseen sekä osaamisen päivittämiseen. Tähän on ratkaisuja haettava yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa”, Kulmuni jatkaa nyt.

LUE MYÖS:

Työministeri Timo Harakka (sd) kertoi aiemmin tänään, että jatkotoimia on tulossa. Harakka korosti tiedotustilaisuudessa, että aktiivimallin purkamistoimet ja palveluiden vahvistaminen ovat erillisiä lakikokonaisuuksia, joista aktiivimallipuoli kuuluu sosiaali- ja terveysministeriölle ja palvelupuoli työ- ja elinkeinoministeriölle, jossa Harakan kanssa istuu myös Kulmuni.

Harakan mukaan parhaillaan on valmistelussa työttömyysturvan ja työttömien palveluiden uudistus, joka tukee työttömyysjaksojen lyhentymistä ja kannustaa työnhakuun. Vastikkeellisuus säilyy jatkossakin, Harakka painotti.

Myös Pekosen mukaan uudistuksia on luvassa.

”Aktiivimallin purkaminen on hyvä lähtölaukaus sosiaaliturvan laajemmalle uudistamiselle, josta tulen kertomaan lähiviikkoina lisää. Sosiaaliturvajärjestelmää tulee kehittää nykyistä yksinkertaisempaan, ymmärrettävämpään ja joustavampaan suuntaan”, Pekonen kertoo.

LUE MYÖS: