Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) linjasi tänään maanantaina Ylen aamu-tv:ssä, että aktiivimalli puretaan huolimatta siitä, mitä lokakuussa selviää mallin työllisyysvaikutuksista.

Aktiivimallista repesi aiemmin tässä kuussa julkinen sanaharkka hallituspuolueiden välille. Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) muistutti, että lokakuussa on valmistumassa Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) tutkimus aktiivimallin työllisyysvaikutuksista. Tätä tietoa pitäisi Lintilän mukaan odottaa. LUE LISÄÄ: Hallitus riitelee taas – Aktiivimallista julkinen väittely: ”Siinähän voi keskusta pyristellä vastaan”

”[Aktiivimallin purkamisen] valmistelu on käynnissä. Itse pidän realistisena sitä, että aktiivimalli voidaan purkaa vuoden alusta. En näe tarvetta, että meidän pitäisi odottaa VATT:in mahdollisia lukuja lokakuulle, jotta me voitaisiin käynnistää tämä aktiivimallin purkutyö, vaan se työ on nyt aloitettu. Me nähdään lokakuussa se raportti, mitä se kertoo. Mutta tähän mennessä meillä ei ole ollut käytettävissä mitään luotettavia lukuja siitä, että aktiivimallilla olisi ollut vaikutusta työllisyysasteen nostoon”, Pekonen sanoo aamu-tv:n haastattelussa.

Pekonen linjasi, että aktiivimalli puretaan, vaikka lokakuussa tulisi tieto, että malli olisi työllistänyt hyvin.

”Enemmän uskon siihen, että hyvällä, kuin tällaisella rangaistusmallilla”, Pekonen sanoi.

LUE MYÖS: Työministeri Harakan kiire purkaa aktiivimalli ihmetyttää – ”Näinkö te todella sovitte? Voi kiinnostaa luottoluokittajiakin”

Pekosen mukaan hallitusohjelman kirjaus aktiivimallin korvaamisesta on haastava. Hallitusohjelmassa todetaan, että aktiivimalli korvataan vaikutuksiltaan vastaavilla keinoilla. Pekosen mukaan haastavuus johtuu siitä, että aktiivimallin purkaminen kuuluu sosiaali- ja terveysministeriölle, kun taas työllisyystoimet kuuluvat työministeriölle, jota johtaa Timo Harakka (sd).

Harakka sanoi heinäkuun alussa, ettei hallitus jää odottelemaan tietoa aktiivimallin työllisyysvaikutuksista, mikä puolestaan käynnisti taannoisen sanaharkan. LUE LISÄÄ: Hallitus kiirehtii eroon Sipilän aktiivimallista – ”Emme jää niitä lukuja odottelemaan”

LUE MYÖS: Hallitusohjelman aktiivimallia koskevasta kirjauksesta äläkkä: ”Miksi? Miksi nollakirjaus?”