Toimeentulotuki on nöyryyttävä osa suomalaista sosiaaliturvaa, katsoo perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk). Siksi sen poistaminen ja korvaaminen muulla mallilla pitää olla keskiössä, kun sosiaaliturvaa ryhdytään seuraavalla vaalikaudella uudistamaan.

Toimeentulotuki on tarkoitettu viimeisimmäksi turvaverkoksi ja ennen kaikkea tilapäiseksi, niin että sen varasta noustaisiin takaisin työmarkkinoille tai muihin palveluihin. Käytännössä näin ei tapahdu. Toimeentuloasiakkuudet ovat pitkittyneet ja lisäksi toimeentulotuen käytön on todettu periytyvän vanhemmilta lapsille.

”Järjestelmä ikään kuin valehtelee itselleen, että se on väliaikainen tuki, kun se tosiasiassa on liian pysyvä”, Saarikko sanoo.

”Ensisijaisena tavoitteena pitää olla toimeentulotukijärjestelmän poistaminen.”

Eduskuntavaaleihin valmistautuvat puolueet esittelevät sosiaaliturvamallejaan tai hiovat niitä valmiiksi vaalikenttiä varten. Keskusta kuuluu jälkimmäiseen joukkoon. Perustuloa puolue on pitänyt esillä jo 1990-luvulta ja viime kesän puoluekokous vahvisti puolueen sitä tavoittelevan.

Mitä keskusta sitten tarkoittaa perustulolla, on vielä toistaiseksi työn alla. Saarikolle perustulo tarkoittaa ennen kaikkea erilaisten viimesijaisten etuuksien yhdistämistä yhdeksi samansuuruiseksi summaksi.

”Eli ei arvotettaisi köyhyyden syitä.”

Yleisesti perustuloa pidetään vastikkeettomana etuna. Rahat tulevat tilille ilman sen suurempia kysymyksiä. Keskustanuoret ovat esittäneet progressiivisen negatiivisen tuloveron mallia, joka tarkoittaa, että jos tuloja ei ole, valtio maksaakin ”negatiivista veroa” eli tilille tuloa. Kun palkka- tai muut tulot kasvavat, tuki leikkautuu pois ja julkinen valta alkaa taas karhuta omaa osuuttaan tuloista progressiivisesti.

Keskustan pitkäaikainen kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä kirjoittaa tällä viikolla julkaistussa kirjassaan pitävänsä mallia todennäköisenä puolueen mallina. Saarikkokin katsoo, että malli vastaa puolueen ”pitkää linjaa”.

Keskustanuorten mallissa perustulo itsessään olisi vastikkeeton, mutta nuorisojärjestö pitää myös mahdollisena, että sen päälle voitaisiin maksaa muita vastikkeellisia tukia, joiden maksamisen ehtona olisi eri velvoitteita.

Keskusteluun vastikkeettomuudesta tuskastui silminnähden keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä aiemmin tällä viikolla. Termit vastikkeettomuus ja vastikkeellisuus hämäävät, hän sanoi Keskuskauppakamarin pääministeritentissä. Sipilän mielestä vastikkeellisuutta on jo se, että pitää olla työmarkkinoiden käytettävissä, eikä ”kukaan kannata sellaista mallia, jossa työtön ei ole työmarkkinoiden käytössä”.

”Tämä on juuri nyt se, mistä meillä on pohdinta käynnissä. Mitä tarkoittaa, ettei tarvitse tehdä mitään? Opintotuen eteen pitää opiskella, työmarkkinatukeen pitää olla työmarkkinoiden käytettävissä”, Saarikko sanoo.

”Kannatan sellaista mallia, johon rakennetaan myös kannustinelementtejä päälle, että miten tukea voi saada lisää, jos esimerkiksi on työmarkkinoiden käytössä tai osallistuu sosiaalipalveluihin, jos niitä tarvitsee”, hän jatkaa.

Varsinaista perustuloa olisi Saarikon ajattelussa se pohjataso, jonka päälle muita tukia voisi saada. Se leikkautuisi tulojen kasvaessa pois negatiivisen tuloveron tapaan.

Kun keskusta on päässyt eteenpäin vastikkeellisuuskysymyksessä, edessä on toinen iso keskustelu siitä, minkä suuruinen puolueen perustulon pitäisi olla.

”Emme me ole vielä päässeet siihen keskusteluun”, Saarikko tunnustaa.

”Mutta en pidä tätä mitenkään dramaattisena asiana. Tätähän varten puolueet ovat olemassa! Käydään keskustelua siitä, mikä on puolueen linja ja mitä on köyhän asian ajaminen tänä päivänä.”

Päivitys 12.54: Korjattu keskustanuorten kanta perustulon vastikkeettomuudesta. Järjestö kannattaa vastikkeetonta perustulon osaa.

LUE MYÖS:

Hämmennys Juha Sipilän perustulopuheista – Kansanedustaja: Tässä on keskustan todennäköinen malli

Juha Sipilä riehaantui perustulosta – ”Ei tietenkään jos on töissä! Ei tietenkään jos tulot ylittävät rajat!”

Zyskowiczin ja Niinistön riita: Vihreiden mallin laskenut ekonomisti kertoo totuuden ”miljardilaskusta” – keskituloiselle -13€/kk

Nyt tuli oma perustulomalli EK:lta: ”Kaikille maksettava perustulo on utopiaa”