Energia-alaa edustava Energiateollisuus tyrmää energiaministeri Kimmo Tiilikaisen avauksen kieltää kivihiilen energiakäyttö vuoteen 2025 mennessä.

Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelän mukaan esitys on kallis ja tarpeeton, eikä se hänen mukaansa vähennä ilmastopäästöjä.

–Sen sijaan perustuslain turvaama omaisuudensuoja murtuu, vaikutukset polttoainemarkkinoihin ovat arvaamattomia ja asiakkaiden tai veronmaksajien syliin lankeaa huomattava lasku, varoittaa Leskelä.

LUE MYÖS: Suomi voisi luopua hiilestä jo 2025? Ministeri väläyttää energiaveron uudistusta

Energiateollisuus arvioi, että kivihiilen käyttö vähenee energiayhtiöiden omilla ratkaisuilla marginaaliin noin kymmenen vuoden kuluessa.

–Kieltolaki ja nopeutettu aikataulu nostavat energiantuotannon kustannuksia, rajoittavat energiayhtiöiden mahdollisuuksia investoida uuteen teknologiaan sekä heikentävät niiden kannattavuutta.

Leskelä suhtautuu epäilevästi myös siihen, millaisia ilmastovaikutuksia Suomen aikaistetulla päätöksellä luopua kivihiilestä todellisuudessa olisi.

–Kivihiilen energiakäyttö Suomessa on kokonaisuudessaan EU:n päästökaupan ja päästökaton piirissä. Jos kiellämme kivihiilen käytön ja vähennämme siten omia hiilidioksidipäästöjämme, jokin toinen EU-maa voi vastaavasti päästää enemmän. Ilmakehän hiilitaseessa mikään ei muutu, vaikka energiantuotannon kustannukset ovat kasvaneet kylmässä pohjolassa, ET:n Leskelä painottaa.

–Olisi kiinnostava tietää, aikooko valtio poistaa kivihiilien päästöjä vastaavan määrän päästöoikeuksia päästökauppajärjestelmästä. Onko ministeri valmis esittämään, että tähän käytetään valtion varoja?

Tiilikainen väläytti tiedotteessaan, että energiaverotusta tulisi muuttaa niin, että se kannustaisi siirtymään kivihiilen käytöstä maakaasuun. Tätä ehdotusta Leskelä kehuu.

–On ilahduttavaa huomata, että ministerin korviin on kantautunut alan toimijoiden viesti tarpeesta voimistaa polttoaineverotuksen ilmasto-ohjaavuutta. Olemme toistuvasti esittäneet energiaverotuksen painopisteen siirtämistä päästöjen verottamiseen. Odotamme kiinnostuneina lisätietoja asiasta, Leskelä toteaa.