Juha Sipilän (kesk.) hallituksen suunnitteleman sote-mallin käsittely alkoi eduskunnassa tiistaina lähetekeskustelulla. Yli seitsemäntuntiseksi venynyt täysistunto alkoi kello 14.01 ja päättyi illalla kello 21.18.

Sote-keskustelussa opposition kritiikki kohdistui ennen kaikkea hallituksen aikeisiin yhtiöittää julkiset palveluntuottajat. Kun sote-uudistuksesta vastannut perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) sai neljännen vastauspuheenvuoron, joutui hän selvästi hillitsemään itseään.

– Ensinnäkin, olen pahoillani, jos puheeni ovat kuulostaneet ylimielisiltä. Olen yrittänyt pitää itseni kasassa tilanteessa, jossa aavistuksen verran hankalaa on, kun ihan alku-, perusasioista on tilanne, jossa on vain yritettävä muistaa kertoa sama asia kymmenennen kerran, Rehula aloitti.

– Me olemme tekemässä lainsäädäntöä, jossa yksityinen, julkinen ja kolmas sektori ovat samalla viivalla. Ja kyllä minä tässä roolissa kysyn, kuka pelkää sitä tilannetta, että meidän julkiset palvelut eivät yksityisten kanssa pärjää. Todennäköisesti oppositiolla on nyt jotakin salattua tietoa, mitä minulla ei ole tai mitä maan hallituksella ei ole. Mutta minun nenäni sanoo sen, perustumatta ensimmäiseenkään laskelmaan, jonka olisin nähnyt, että meidän julkinen palvelutuotantomme tulee muuten yllättämään tässä keississä. Meillä on hyvin kilpailukykyiset palvelut. Niiden saatavuus on hyvä.

Aivan keskustelun alussa oppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ehdotti koko sote-uudistuksen palauttamista parlamentaariseen valmisteluun eli kaikkien puolueiden yhteistyöhön. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson puolestaan ei usko, että hallituksen ajama sote-uudistus saavuttaa tavoitteensa, eli tuottaa säästöjä ja parempia palveluita. Vihreiden Ville Niinistö puolestaan epäili, että sote-uudistuksessa on kyse vain ”suhmuroinnista”.

– Tässä näyttää nyt siltä, että hallitus on valinnut tämmöisen suhmuroinnin, jossa keskusta saa 18 maakuntaa ja kokoomus saa rajattoman valinnanvapauden, kertamarkkinallistamisen, jotka molemmat tässä muodossa vaarantavat meidän kansallisen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen yhdenvertaisuuden turvaamisen ja näitten palvelujen turvaamisen jatkossa julkisessa hallinnassa.

LUE LISÄÄ

Vääntö Suomen turvaverkosta alkaa kohta – ”Yhä raakile”