Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) on huolestunut Alma-kyselyn tuloksista, joiden mukaan sote- ja maakuntauudistusta kannattaa vain 18 prosenttia suomalaisista.

Saarikko kommentoi lukuja Uudelle Suomelle keskustan Sotkamon puoluekokouksessa, joka jatkuu aina sunnuntaihin saakka.

-Totta kai niistä pitää olla huolissaan. Ennen kaikkea tämä ja monet muut vastaavanlaiset kyselyt antavat viitettä siitä, että sote pitkittyneenä ja sitä kautta myös mutkistuneena näyttäytyy monimutkaiselta ja epävarmalta. Sen ympärillä on viime kuukausienkin aikana pyörinyt niin monta kohua ja huolta, että kokonaiskäsitys siitä, miksi se tehdään, on ehkä jäänyt turhan vähälle. Tästä olen tietenkin hyvin harmissani, Saarikko sanoo Uudelle Suomelle.

Lue kyselystä tarkemmin: Alma-tutkimus: Hallitukselle karu sote-luku – suomalaiset tai edes kokoomuslaiset eivät kannata

Saarikko korostaa, ettei väitä kyseessä olevan vain viestinnällinen ongelma. Hän toteaa, että tulos vahvistaa hänelle itselleen ennen kaikkea sitä ajatusta, että lait tulisi saada maaliin, jotta voidaan siirtyä puhumaan itse palveluista, joka on ihmisille olennaisin osa sotea. Hän huomauttaa, että kansaa kiinnostaa se, mitä soten sisällä tapahtuu, kuten lastensuojelun kasvaneet tarpeet tai vanhusten kotihoito.

Saarikko ei lannistu kyselyn tuloksista.

-Tämä ei minulle ole viesti siitä, että hankkeen suhteen pitäisi luovuttaa, vaan saada tämä rakenne valmiiksi, jotta siirtyisimme ymmärrettävämpiin asioihin ja sellaisiin, jotka oikeasti ihmiset tunnistavat ja uusissa rakenteissa se on paremmin mahdollista tehdä.

Olivatko nämä luvut yllättäviä?

-No, ne ovat valitettavia.

Viime viikolla perustuslakivaliokunta vaati hallituksen esitykseen soten valinnanvapaudesta lukuisia muutoksia ja täsmennyksiä.

Saarikko huomauttaa, että samaan aikaan valiokunta katsoi esityksen korjaantuneen oikeaan suuntaan. Hän sanoo, että korjaukset voidaan valiokunnan mukaan tehdä eduskunnassa, eikä uutta valmistelua tarvita, mikä tuo helpotusta aikatauluun ja valmistelupaineeseen.

Saarikon mukaan virkamiehet jäivät työstämään vimmatusti hallituksen vastinetta perustuslakivaliokunnan lausuntoon, jossa on teknisempiä, valmistelulta paljon vaativia, kuten tietosuojakysymykset, ja toisaalta selkeästi poliittisempia kysymyksiä. Hän on jo aiemmin sanonut valinnanvapauden vaiheistuksen sisältävän aiheena ”poliittista ruutia”.

Siitä huolimatta asiassa on hänen mukaansa päästy hyvin eteenpäin. Saarikon mukaan hallituksella on ollut ”hyvin ratkaisuhakuinen ja yhteistyökykyinen neuvotteluviikko”, vaikkakin pitkä ja intensiivinen.

-Minulla on vahva käsitys siitä, että ratkaisu on löydettävissä perustuslakivaliokunnan vastineeseen, sen näihin kaikkiin eri ulottuvuuksiin.

Saarikon mukaan hallituksen vastine on mahdollista saada valmiiksi ensi viikolla. Hän painottaa, että eduskunnalta tarvitaan työsuunnitelma, jotta saadaan käsitys siitä, milloin sote-paketista päästään äänestämään eduskunnassa ja missä sitä kautta mennään voimaantulossa, vaaleissa ja maakuntien aloittamisessa.

Saarikko huomauttaa, että tiedot kiinnostavat erityisen paljon maakuntien sote-valmistelijoita. Hänen mukaansa aika moni parista sadasta tuhannesta sote-ammattilaisesti miettii nyt, miten pitkään sote-epävarmuus jatkuu.

-Siitä olen huolissani.

Saarikon mukaan hallituksen vastineen jälkeen eduskunnalla on mahdollisuus arvioida aikataulua. Äänestyksen on veikkailtu lykkääntyvän syksyyn, vaikka hallitus on halunnut äänestää sote-paketista jo ennen eduskunnan kesätaukoa.

Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä vakuutti Sotkamossa, että hallitus vie soten maaliin.

Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puolestaan totesi, ettei sote-uudistuksen surkea kansansuosio hämmästytä häntä lainkaan.

Lue lisää:

Petteri Orpo sote-kyselyn murskaluvuista: ”Niin hirveä hässäkkä – en ihmettele yhtään”

Juha Sipilä vakuuttaa vievänsä soten maaliin: ”Näemme vielä monta näytelmää”

Kokoomuksen ryhmyri: Tästä syystä hallitus ei vie sote-notifikaatiota EU:n käsittelyyn

Jan Vapaavuori ja Petteri Orpo kohtasivat Turussa: ”Minusta tämä on taistelu joka on käytävä”