Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) kehottaa suomalaisia kauppoja ja ravintoloita boikotoimaan brasilialaista lihaa.

Hän viittaa valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk) perjantaiseen esitykseen, jonka EU:n ja Suomen tulisi pikaisesti selvittää mahdollisuus kieltää brasilialaisen naudanlihan tuonti johtuen Amazonilla poltettavasta sademetsistä. Lue tarkemmin: Suomi pelaa nyt kovilla: ”Brasilialaisen naudanlihan tuontikielto selvitettävä pikaisesti”

”Jaan ministeri Lintilän huolen, sillä on täysin kestämätöntä, että Amazonin sademetsiä poltetaan soijan- ja naudankasvatuksen tieltä tuhoten samalla yhtä maailman tärkeimmistä hiilinieluista. Haluankin vedota vahvasti kauppaan ja ravintoloihin – laittakaa brasilialainen liha boikottiin”, Leppä sanoo.

Hän linjaa haluavansa nähdä täyskiellon sellaiselle tuontilihalle, jonka tuotanto on vastoin kaikkia ilmastosopimuksia, joita Suomi noudattaa, sekä tuotettu täysin vastoin suomalaisia eläinten hyvinvointiin ja antibiootteihin liittyviä standardeja.

”Monilla kaupoilla ja ravintoloilla on vaikuttavat vastuullisuusperiaatteet, joissa linjataan ilmastokestävästä ruuantuotannosta. Nyt olisi näytön paikka siirtyä sanoista tekoihin ja vetää brasilialainen liha pois myynnistä.”

Lue myös: Rainbow-leikkeleen lihasta nousi kohu – S-ryhmä: Muutos tapahtui vuoden alussa

Amazonin sademetsäpalot nousevat esille Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella, sillä Suomi johtaa myös EU:n puheenjohtajamaana EU:n metsäkatotiedonannon käsittelyä. Se koskee toimenpiteitä, joiden avulla EU pyrkii torjumaan maailmanlaajuista metsäkatoa. Tavoitteena on vähentää globaalien tuotantoketjujen vaikutusta metsäkatoon.

Lue lisää: Keskuskauppakamari väläyttää kovia toimia: ”Kielletään brasilialaisen lihan tuonti kokonaan”