Työministeri Jari Lindström (sin) kommentoi tänään eduskunnassa Teollisuusliiton ilmoitusta irtisanoa kilpailukyky- eli kiky-sopimuksen lisätyötunnit vuonna 2019.

”Ymmärsin niin että he alun perinkin suhtautuivat tähän kriittisesti ja tekivät tavallaan tällaisen osapäätöksen vuosista 2017, 2018 ja 2019, ja nyt sitten eivät jatkaneet sitä. Sehän se ilmoitus oli”, ministeri Lindström sanoi.

Teollisuusliitto kertoi tänään irtisanovansa kikyyn liittyvän työajan pidennyksen työehtosopimuksissa, jotka liiton edeltäjä Metalliliitto solmi syksyllä 2016. Toisin kuin lähes kaikissa muiden alojen sopimuksissa, työajan pidennyksestä sovittiin lisäpöytäkirjalla, joka on ensimmäisen kerran irtisanottavissa päättymään 31.12.2019. Lue lisää: Teollisuusliitto irtisanoo kiky-lisätunnit – koskee 100 000 työntekijää

Työnantajapuoli Teknologiateollisuus on kommentoinut kiky-tempun tulleen sille ikävänä yllätyksenä. Teknologiateollisuus kuvaili, että kyseessä on ”rankka päätös”. Lue lisää: Teollisuusliitolta shokkihoitoa työnantajille: ”Rankka päätös – tilanne on kestämätön”

”Ikävä kyllä he ovat nyt katsoneet, että reagoivat tällä tavalla”, Lindström kommentoi asiaa.

Lindström myös tunnustaa, ettei hallitus kuvitellut lopettavansa kaikki työtaistelutoimet tuomalla tiedonannon eduskuntaan.

”Ei sillä näytä olevan vaikutusta näihin toimenpiteisiin. Emme me nyt niin naiiveja olleet, että olisimme kuvitelleet sen estävän tämän kaiken. Kyllä me keskustelimme tästä, ettei tiedonanto riitä kaikille ay-toimijoille,” Lindström sanoo.

Lindström on huolissaan työtaisteluista ja lakoista.

”Jos ei se naamasta näy, niin mie voin kertoa, että minua huolestuttaa koko ajan.”

”Mitä pidempään tämä tilanne velloo tällaisena, sitä suurempi todennäköisyys on, että tämä eskaloituu”, ministeri sanoi.

Lindström arvioi, että irtisanomislaki on SAK:n kampanjan nimen mukaan viimeinen niitti ay-liikkeelle. Juha Sipilän (kesk) hallituksen työelämätoimet ovat hiertäneet ammattiliittoja koko hallituskauden ajan.

”Tämä irtisanomisasia on tässä nyt sijaiskärsijänä ja syntipukkina. Luulen, että tässä on suurempaa epäluottamusta hallitukseen ja se on täällä taustalla”, Lindström arvioi.

Teollisuusliiton hallitus on tänään koolla ja kokouksesta odotetaan vielä muitakin päätöksiä kiky-irtautumisen ohella.

Ay-liike on ryhtynyt työtaisteluihin vastalauseena hallituksen niin sanotulle irtisanomislaille, jonka tarkoituksena on helpottaa henkilöperusteista irtisanomista pienissä yrityksissä.