Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) sekä sisäministeri Kai Mykkänen (kok) lupailivat toimenpiteitä rasismin kitkemiseksi Suomesta torstaina eduskunnassa.

Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) nosti kyselytunnilla esiin keskiviikkona julkaistun raportin, jossa tutkittiin rasismia 12 EU-maassa. Suomi oli näistä rasistisin.

Suomen vastaajista peräti 63 prosenttia katsoi joutuneensa rasistisen häirinnän kohteeksi. Luku on korkein tutkittujen maiden joukossa ja merkittävästi korkeampi kuin vaikkapa Ison-Britannian ja Maltan vastaava luvut, 21 ja 20 prosenttia.

Suomesta kyselyssä oli mukana noin 500 vastaajaa, kun kaikkiaan kyselyssä selvitettiin noin 6000 tummaihoisen, afrikkalaistaustaisen vastaajan kokemusta rasistisesta ahdistelusta tai häirinnästä (engl. racist harassment) kyselyä edeltäneiden viiden vuoden aikana. Lue lisää: Suomi rasistisin maa EU-raportissa – Tummaihoisten häirintä yleistä

Alanko-Kahiluoto kysyi hallitukselta, mihin toimiin se aikoo ryhtyä rasismin kitkemiseksi Suomesta.

”Jo vuosi sitten Suomi osoittautui EU:n perusoikeusviraston tutkimuksessa yhdeksi Euroopan syrjivimmistä maista. Nämä ovat hyvin järkyttäviä tuloksia. Hallitus on toistuvasti julkilausunut tavoitteekseen niin kutsuttujen vetovoimatekijöiden karsimisen. Vaikuttaa siltä, että tässä tavoitteessa on onnistuttu jo liiankin hyvin. Näin ei voi jatkua”, Alanko-Kahiluoto sanoi kyselytunnilla.

Sisäministeri Mykkänen totesi, että kyseessä on vakava viesti koko suomalaiselle yhteiskunnalle. Hänen mukaansa Suomi tulee toistuvasti esiin viharikosten ja vihapuheen kärkisijoilla Euroopassa.

”On aika hurjaakin, että todella Suomessa haastatelluista noin 500 afrikkalaisperäisestä maahanmuuttajasta 300 kertoo kokeneensa rasistista syrjintää elämässään. Näin ei pidä olla tulevaisuudessa”, Mykkänen sanoi.

Hän viittasi Poliisiammattikorkeakoulun tuoreeseen viharikostutkimukseen, jossa näkyi kuitenkin pientä laskua edellisvuoteen nähden. Tutkimus tehdään vuosittain.

Mykkäsen mukaan yhdessä oikeusministerin ja opetus- ja kulttuuriministerin kanssa on tällä viikolla asetettu selvitysryhmä, joka ”nopealla tähtäyksellä katsoo toimenpiteitä”.

Eva Biaudet (r.) muistutti, että tuore raportti sisältää myös suosituksia Suomelle ja että EU:n perusoikeusviraston johtaja Michael O’Flaherty on ollut nyt Suomessa puhumassa raportista ja ihmisoikeuksien tilasta Euroopassa ja Suomessa. Mykkänen kertoi tapaavansa O’Flahertyn perjantaiaamuna ja keskustelevansa suosituksista.

”Sinänsä täytyy olla itsestään selvää Suomessa, että meillä on nollatoleranssi rasismille, ja se on tämän hallituksen lähtökohta kaikessa, mutta toimenpiteitä täytyy tehdä. Siksi olemme tämän arkkipiispa emeritus Kari Mäkisen johtaman työryhmän yhdessä opetusministerin ja oikeusministerin kanssa tällä viikolla nimittäneet, ja totta kai Euroopan perusoikeusviraston huomiot ja suositukset hyödynnetään myös tämän työn osalta”, Mykkänen sanoi.

Mykkäsen mukaan vuoden 2017 alussa Helsingin poliisilaitokselle perustettiin valtakunnallinen vihapuhetutkintaryhmä, jonka tehtävänä on puuttua rangaistavaan vihapuheeseen. Hänen mukaansa viharikosilmoitusten määrä on kasvanut.

”Se selittyy nimenomaan näillä kansanryhmää vastaan kiihottamiseen, kunnianloukkaukseen tai laittomaan uhkaukseen liittyvillä viharikoksilla, joita silloin loogisesti voi kyllä nimittää myös vihapuheeksi rangaistavassa mielessä”, Mykkänen sanoi.

Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnisti vuonna 2016 Merkityksellinen Suomessa -toimintaohjelman, jonka tavoitteena on estää vihapuhetta ja rasismia ja edistää yhteiskunnallista osallisuutta. Ohjelma on opetusministerin mukaan edistynyt hyvin. Ministerin mukaan muun muassa uskontojen vuoropuhelun uusi avustusmuoto on lähtenyt hyvin liikkeelle ja kansalaisjärjestökentässä on tehty paljon. Lisäksi ministeriöiden yhteistyönä käydään vielä lainsäädäntöä läpi.

”On aivan sietämätön tilanne, että Suomessa vuonna 2018 on tällaiset lukemat tutkimuksesta. Meidän pitää pystyä parempaan. Meidän pitää pystyä kunnioittamaan kaikkia ihmisiä taustasta riippumatta ja antaa heidän elää rauhassa täällä Suomessa”, Grahn-Laasonen sanoi.