Sekä puolustusministeri Jussi Niinistön (sin) erityisavustaja Petteri Leino että oppositiopuolue perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalén ihmettelevät sisäministeri Kai Mykkäsen (kok) toimia sotilasvirkojen kaksoiskansalaisia koskevan lainsäädännön suhteen.

Keskiviikkona selvisi, että Mykkänen ei aiokaan esittää kaksoiskansalaisten sulkemista ministeriönsä alaisuudessa toimivan Rajavartiolaitoksen sotilasviroista. Sisä- ja puolustusministeriön oli tarkoitus esittää yhdessä kaksoiskansalaisia koskevia lakiesityksiä, mutta sisäministeriö aikoo nyt vetäytyä hankkeesta. Näin muun muassa raja- ja merivartijat jäisivät rajauksen ulkopuolelle, Petteri Leino toteaa.

Lue lisää: ”Kokoomuksen on aika ryhdistäytyä” – Ministereillä yllätysriita kaksoiskansalaiskiellosta

”Jostain käsittämättömästä syystä kokoomuksen uusi sisäministeri Kai Mykkänen on vesittämässä nämä kansallisen turvallisuuden kannalta tärkeät päätökset Rajavartiolaitoksen osalta”, kirjoittaa Tom Packalén blogissaan.

Jussi Niinistön erityisavustaja Leino pitää asiasta herännyttä keskustelua ihmeellisenä.

”Mykkäsen lausunnoista ei oikein ota selvää, että edistääkö hän hallitusohjelmaan kirjattua tavoitetta vai ei”, Leino kirjoittaa blogissaan.

Packalénin mielestä Mykkäsen linja on uhka Suomen turvallisuudelle.

”Koska Mykkäsellä on selvästi mennyt pipo silmille, katse kohdistuu hyvin työtänsä asiassa tehneeseen puolustusministeri Jussi Niinistöön ja triioon. Saavatko asian ajettua läpi, vai voiko yksittäinen ministeri sooloilla Suomen turvallisuudella miten haluaa”, Packalén kirjoittaa.

Syynä suunniteltuun sotilasvirkojen kaksoiskansalaiskieltoon on Venäjän nykyinen lainsäädäntö, joka edellyttää Venäjän kansalaisislta kaksoiskansalaiset mukaan lukien täydellistä uskollisuutta Venäjän valtiolle, Leino muistuttaa. Ministeri Mykkänen on kertonut, että pohdinta esimerkiksi ruotsinsuomalaisten tilanteesta muutti sisäministeriön näkemyksen.

Mykkänen toteaa asiasta näin sisäministeriön tiedotteessa:

”Rajavartiolaitoksen hallinnoiman Raja- ja merivartiokoulun sekä Rajavartiolaitoksen omien virkojen nimitysten valmistelussa tavoite on saavutettavissa turvallisuusselvitysten tehostetulla käytöllä karsintavaiheessa.”

Ministeri Mykkänen on todennut Twitterissä, että hänen ja ministeri Niinistön välillä ei ole asiasta riitaa ja lakihankkeiden eriyttäminen on tehty yhteisymmärryksessä. Niinistön vastaukset Mykkäselle antavat asiasta erilaisen kuvan.

”Olet väärässä”, tviittasi Niinistö Mykkäselle.