Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, r.Kuva: Compic-Photos/Eduskunta

Uusi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kannatta kemiallista kastraatiota seksuaalirikollisille. Vapaaehtoinen lääkehoito olisi osa psykiatrista hoitoa ja sitä voitaisiin määrätä vangille heti ensimmäisen törkeän seksuaalirikoksen jälkeen.

– Ajatus on se, että sellaisilla rikoksentekijöillä, joilla on vakava ongelma, ja jotka ovat syyllistyneet törkeisiin seksuaalirikoksiin, niin heille voitaisiin määrätä vapaaehtoisuuden pohjalta lääkehoito Henriksson sanoo Uuden Suomen haastattelussa.

– Jos on edes kerran syyllistynyt törkeään seksirikokseen, niin mielestäni tämä voisi tulla kysymykseen. Kyllähän se on kaikkien intressissä, että jos rikoksen tekijä sitä itse haluaa, niin hänelle annetaan tämä mahdollisuus.

Pelkkää pilleriä vangille ei kuitenkaan syötettäisi.

– Ymmärrän asian niin, että jos on taipumus tämän tyyppisiin rikoksiin, niin varmasti on tarvetta myös psykiatriselle hoidolle.

Henrikssonin mukaan lakia valmisteltiin jo edellisen ministerin Tuija Braxin (vihr.) aikana. Tuolloin lakiesitys kerkesi pyörähtää lakivaliokunnan pöydällä juuri ennen kuin vaalikausi päättyi. Lakiesityksen pykälät ja muotoilut tarkastetaan vielä uudelleen, minkä lisäksi uusi hallitus käy asiasta oman neuvonpidon.

– Jos tälle linjalle lähdetään, niin sen pitää olla hyvin harkittua ja myös niin, että koko hallitus seisoo sitten tämän takana.

– Hallitusneuvotteluissa asiasta ei ollut puhetta, Henriksson sanoo.

Henrikssonin mukaan kemiallinen kastraatio voidaan kuitenkin selvittää hallitusohjelmasta löytyvän toisen kirjauksen alla. Kirjauksen mukaan hallitus ”kartoittaa mahdollisuudet ottaa sopimushoitokäytäntö” seksuaalirikollisille.

Onko ministeriössä pohdittu, että kemiallinen kastraatio olisi ehto esimerkiksi koevapaudelle?

– No sitä ei olla vielä mietitty. Juuri nämä asiat pitää nyt pohtia, mitkä tässä nyt ovat ehdot ja millä tavalla tästä voitaisiin saada toimiva järjestelmä.

Oikeusministeri vakuuttaa, että pakkoa lääkekastraatiosta ei ole tulossa.

– Pakolla harvoin päästään oikein hyviin tuloksiin. Se on myös Suomen oikeusjärjestelmälle hieman vieras ajatus. Mielestäni se ei sovi meille, mutta Venäjällä asiasta pohditaan.