Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd.) kommentoi tänään eduskunnassa valtavan mediamyrskyn aiheuttanutta huostaanottotapausta.

Päätös venäläislapsen ottamisesta huostaan on levinnyt ”lumipallon tavoin” venäläisessä mediassa. Guzenina-Richardsonin mukaan kyse on paljolti väärästä tiedosta, jolla ”on haluttu antaa ymmärtää” Suomessa syrjittävän venäläisiä perheitä.

- Tämä on ollut pallo, joka lähti vyörymään. Omalta osaltaan siksi, että siellä on ollut kaikkien tuntema suomalainen dosentti. Hän on halunnut antaa informaatiota omasta näkökulmastaan, Guzenina-Richardson sanoi.

- No, tämä dosentti (Johan) Bäckman, joka on ollut sitä keskustelua vauhdittamassa, ministeri vastasi kysymykseen, kenestä ”kaikkien tuntemasta dosentista” puhutaan.

Maria Guzenina-Richardson kertoi tapaavansa joulukuussa Venäjän sosiaaliasioista vastaavan ministerin. Hän totesi huostaanottotapauksen nousevan keskusteluun.

Vantaan tapauksen vaikutuksesta venäläisten ja suomalaisten viranomaisten välisen yhteistyöhön ministeri ei antanut suoraa vastausta.

- Aina, kun tulee vakavia syytöksiä, on syytä katsoa peiliin ja kysyä, miten tiedotuksessa on toimittu. Hankaluus on, että Suomessa on hyvin tiukat salassapitomääräykset.

Huomenna peruspalveluministeri tapaa venäläistä mediaa, jolle hän selventää suomalaista lastensuojelukäytäntöä.

Luotatteko vielä venäläiseen mediaan?

- Media kaikkialla maailmassa toimii niiden tietojen varassa, joita heille annetaan. Suomesta ei ole riittävän voimallisesti ymmärretty tiedottaa venäjän puolelle, Maria Guzenina-Richardson vastasi Uuden Suomen kysymykseen.