Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) työtaistelu on ”hyvin ymmärrettävä” seuraus valtionyhtiö Postin toimenpiteistä, katsoo opetusministeri, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Posti on heikentämässä lähes 700 työntekijän ja toimihenkilön työehtoja sekä palkkoja siirtämällä heidät halvemman työehtosopimuksen piiriin. Andersson kutsuu tätä ”työehtoshoppailuksi”, kuten ammattiliittokin on tehnyt.

LUE MYÖS: Ex-kansanedustaja hurjistui Postille: ”Johtajan palkka 82 000 €/kk – Järki pitää tulla tähän touhuun nyt!”

Työntekijöiden palkka alenee PAU:n mukaan keskimäärin 30 prosenttia, mikä Postin keskimääräisellä 2200 euron palkkatasolla merkitsisi noin 660 euroa kuussa.

”Siirtoa ollaan tekemässä vaikka Teollisuusliiton mukaan heidän työehtosopimusta ei voi edes soveltaa Postin käsittelytehtäviin”, Andersson ihmettelee Facebook-kirjoituksessaan.

”Toinen seikka on, että mikäli organisaatio lähtee säästökuurille olisi sen hyvä koskea koko organisaatiota mukaan lukien ylimmän johdon miljoonatuloa bonuksineen, eikä vain yhtä duunariporukkaa kerrallaan”, Andersson myös kirjoittaa.

Kuten tänään on huomautettu, Posti Groupin toimitusjohtaja Heikki Malinen tienasi viime vuonna palkkana sekä bonuksina ja kannustinlisinä kaikkiaan 987 764 euroa eli kuukausitasolle jaettuna yli 82 000 euroa.

Ministeri Anderssonilla on kuitenkin ymmärrystä myös Postin pitkäkestoisille ongelmille ja tilanteelle, jossa Anderssonin mukaan ”hyviä ratkaisuja on erittäin vähän”. Ongelmien taustalla on hänen mukaansa muuttunut markkinatilanne, ”eli suoraan sanottuna jatkuvasti kiristyvä kansainvälinen kilpailu ja kilpailijoiden matalat palkat”.

”Oikeastaan ainoa vaihtoehto miten samaan aikaan voi kohdella henkilöstöä hyvin ja pärjätä markkinoilla on harkita uudelleen Postin tulostavoitetta”, hän pohtii.

Andersson kirjoittaa, että Posti on aikaisemminkin siirtänyt työtehtäviä ulkopuolisille yrityksille sekä perustanut uusia yhtiöitä, joihin se on siirtänyt vanhoja työntekijöitä. Posti on myös tiedottanut tavoittelevansa ”kilpailijoiden kanssa samantasoisia työehtoja” ja maksavansa henkilöstölle siirtymäajan tukea vuoden 2020 maaliskuuhun asti ”työn laadun pysyessä tavoitteen mukaisena”.

”Tällainen epämääräinen ’laatukriteeri’ vaikuttaa suoraan sanottuna painostukselta olla hiljaa heikennyksien edessä, eikä sekään mielestäni ole asiallista”, ministeri Andersson katsoo.

LUE LISÄÄ: ”30 prosentin leikkaus palkkaan” – Shokki-ilmoitus ajoi Postin työntekijöitä välittömään lakkoon