Liikenne- ja viestintäministeri Suvi Lindénin (kok.) vastaa Aamulehden haastattelussa kritiikkiin Lex Nokiana tunnetusta urkintalaista. Eilen eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja Heidi Hautala (vihr.) vaati lakialoitteen laittamista toistaiseksi jäihin, kun keskusrikospoliisi oli älähtänyt siitä, että Lex Nokia antaa julkisyhteisöille suuremmat valtuudet kuin poliisille.

Lindén kiistää tämän. Hänen mukaansa mahdolliset puutteet poliisin valtuuksissa selvitetään, kun pakkokeinolakia uudistetaan maaliskuussa.

Lindén muistuttaa haastattelussa niistä keinoista, jotka työnantajalla ovat jo käytössä. Lindén sanoo, että tunnistetietojen seurantaa saa kohdistaa henkilöihin, jotka käsittelevät yrityssalaisuuksia.

- Jos tallennat työkoneeltasi usb-tikulle, yritys saa katsoa koneesi lokitietoja. Yritys voi vaatia työntekijäänsä vaikka riisumaan alasti, kun tämä lähtee työpaikalta. Sekin voi olla yhdenlaista valvontaa. Nämä ovat kaikki sallittuja, Lindén sanoo Aamulehdelle.

Toimihenkilöunionin puheenjohtaja Antti Rinne on tyrmistynyt ministeri Suvi Lindénin väitteestä, että yksittäinen työnantaja voi käskeä työntekijäänsä riisuutumaan alasti.

- Se ei ole sallittua. Ei ikinä eikä Lex Nokiankaan myötä. Ihan käsittämätön väite. Osoittaa Lindéniltä suurta asiantuntemattomuutta työelämästä, sanoo Rinne Aamulehdelle.

Myöhemmin lehti kysyi Lindenin heitosta vielä asiantuntijanäkemyksen.

- Työnantajalla ei ole mitään riisuttamisoikeuksia. Laki yksityisyyden suojasta ja henkilökohtaisesta on ihan selkeä. Ministerin rinnastus ei ole tässä tapauksessa kohdallaan, sanoo yleisen oikeustieteen professori Kaarlo Tuori Helsingin yliopistosta lehdelle.